Umjesto smaka svijeta, ponovno pokrećemo kotač vremena

Autor: Lidija Šeatović , 20. prosinac 2012. u 22:00
Maje nazivaju 'Grcima Amerike' jer su imali jednu od najrazvijenijih civilizacija u zapadnoj hemisferi

Najprecizniji i najbogatiji kalendar ikada napravljen na svijetu samo je jedan od aspekata nasljeđa bogate drevne civilizacije. U njemu je označen završetak jednog vremenskog ciklusa, ali ne kataklizmom.

Sve izrečeno i napisano o apokalipsi je netočno… to vjerojatno i sami znate držite li ove novine u rukama i čitate li ovaj tekst. Jer danas je taj, sudnji dan, a budući ste živi, velika vjerojatnost je da ćete dočekati i  22. i 23. prosinca itd.

"Civilizacija pod tim imenom nikada nije postojala u srednjoj Americi. Ta kultura nije imala kalendar koji bi pratio astronomski ciklus procesije od 26.000 godina koji završava danas. Ta kultura nigdje na svojim kamenim zidovima ili knjigama, u svojim kodeksima nije govorila o apokalipsi ili sudnjem danu", tvrdi dr. Semir Osmanagić, profesor antropologije na Američkom sveučilištu u Bosni i Hercegovini i inozemni član ruske Akademije prirodnih znanosti koji je svoju doktorsku disertaciju obranio upravo na temi civilizacija Maja. I drugi stručnjaci za kulturu Maja odbacuju razna predviđanja katastrofičara koji u završetku jednog vremenskog ciklusa vide kraj svijeta i ističu da Maje nisu nikada predvidjele kraj svijeta 21. prosinca 2012. godine. Kada su Španjolci došli na obale srednje Amerike i postepeno prodirali na teritorije antičkog Meksika, razvijena civilizacija Maja već je bila dio slavne prošlosti jednog od najmisterioznijih naroda u povijesti naše planete. Istraživači koji smatraju da su ljudska bića u jednoj dalekoj epohi došla iz nekih drugih nebeskih svjetova obično potkrepljuju tezu o našem izvanzemaljskom porijeklu – "čovjekom iz Palenque". Naime, Alberto Ruz, meksički arheoloh, 1952. godine otkrio je kostur u ruševinama toga prastarog grada, no još senzacionalniji bio je prizor precizno uklesanog lika u kamenu plohu ploče koja je zatvarala sarkofag u kojem se nalazio kostur. Na njemu je bio prikazan čovjek kojem su ruke počivale na polugama i komandama nekog objekta koji je nalikovao svemirskom brodu. Dok sjedi u tipičnom položaju astronauta, u nosu su mu cjevčice povezane s nekim čudnim uređajima u glavi. Od tog trenutka pa sve do danas ovaj je prizor predmet fantastičnih pretpostavki i jedan od "dokaza" da su preci Maja na našu planetu stigli iz zvjezdanih prostranstava.

Brojne enigme
No bili oni potomci izvanzemaljaca ili ne, svojom razvijenom kulturom svijet su ostavili bez daha, i unatoč tome što je znanstvenicima i arheolozima pošlo za rukom da dosta toga dešifriraju i rekonstruiraju, ostale su brojne enigme koje velom tajne prekrivaju ovu veličanstvenu civilizaciju rođenu prije nepunih četiri tisuće godine. Jedan od još uvijek neobjašnjenih misterija je kako su uspjeli sagraditi svoje veličanstvene hramove ako se zna da nisu poznavali kotač niti su koristili životinje za vuču i nošenje tereta. Stručnjaci ističu da su Maje dale veliki doprinos arhitekturi, matematici, topografiji, tekstilnoj umjetnosti i kulinarstvu. Prema mišljenju kostarikanske antropologinje Ane Cecilie Arias, majanski građevinari, autori impozantnih piramida, imali su veliko znanje iz područja arhitekture. U tijeku svoje povijesti u različitim regijama, govorili su 36 jezika, s vrlo razvijenom gramatičkom struktruom. Upotrebljavali su rafinirano pismo, neku vrstu hijeroglifa. Bili su izuzetni astronomi. Vrlo su precizno izračunavali okretanje planete Venere mada se još uvijek ne zna zašto su im ti proračuni bili potrebni. Njihov kalendar gotovo da je bio precizniji od našeg. Poznavali su "nulu" i imali su numeraciju s dvodecimalnim sistemom.

Novo doba, a ne sudnji dan
Upravo taj majanski kalendar, koji ima 18 mjeseci po 20 dana plus petodnevno razdoblje na kraju godine nazvano Wayeb, počeo je 3114. godine prije Krista i predviđa početak novog doba 21. prosinca 2012. Taj datum označava kraj kalendarskog ciklusa dugog 5.200 godina, a svečanosti u povodu njegove promjene počele su prinošenjem darova Ixchel, majanskoj božici majčinstva i ljubavi, u spilji blizu sela Noc-Aca pokraj Meride, glavnog grada istočne meksičke države Yucatana. Svečanosti kulminiraju danas, a obilježit će ih osim u Meksiku u državama u kojima se majanska kultura uspjela očuvati: Gvatemali, Belizeu, Salvadoru i Hondurasu.  Datum urezan u dio divovskog obrađenog kamena, "Spomenik 6", koji je očuvan na arheološkom nalazištu El Tortugueru na jugu Meksika, nije nikada bio predstavljen kao kataklizma, kao uništenje svijeta, napominju stručnjaci. Taj datum predstavlja povratak boga Bolon Yoctea koji "ponovno pokreće kotač vremena".Majama bi zasigurno bilo draže da umjesto predviđanja apokalipse, sve buduće "apokaliptične" datume iskoristimo kako bi promovirali znanje, spoj materijalne i duhovne znanosti i da pošaljemo poruke mira i ljubavi širom svijeta. To je ono što našoj civilizaciji treba. Apokalipsu već ionako imamo. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_naivan]

New Report

Close