Manjkav zakon ostavlja vjerovnike praznih ruku

Autor: Josipa Ban /VLM , 12. prosinac 2012. u 20:05
Sandra Cindrić, Andreja Redžić, Renata Duka i Mićo Ljubenko/Anto Magzan/PIXSELL

Prema procjenama uoči donošenja Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, uvjete za otvaranje postupka ispunjavalo je čak 55.000 poduzetnika.

Financijska agencija (Fina) zaprimila je samo 169 prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, a njihove obveze premašuju iznos od 7,4 milijarde kuna. Naime, prema procjenama napravljenima uoči donošenja Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, uvjete za otvaranje postupka ispunjavalo je čak 55.000 poduzetnika. Kako je naglasila Sandra Cindrić, samostalni savjetnik u Centru za prisilnu naplatu Fine, u idućim godinama godišnji priljev predmeta trebao bi iznositi 19.000. Kako bi se poboljšala efikasnost zakona već idućeg tjedna Vlada u Sabor šalje njegove izmjene. Drugi dio izmjena pak provest će se do kraja ožujka 2013. zbog Direktive EU o rokovima plaćanja, najavila je Anđa Redžić, voditeljica Službe za naplatu Porezne uprave, na konferenciji "Novosti i iskustva primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi" u organizaciji konzultantske tvrtke PwC Hrvatska.

Revizorsko mišljenje
"Nadam se da će ovaj Zakon biti kratkotrajan te da će se primjenjivati dok se situacija ne popravi nakon čega bi se vođenje postupka ponovo vratilo na sudove", više puta naglasila je Redžić. Istaknula je kako su zahtjev za predstečajnom nagodbom podnijeli uglavnom veliki dužnici te da niti jedan nije potpun jer najčešće ne sadrže revizorsko mišljenje. Kako za pripremu kvalitetnog mišljenja revizora treba više vremena od roka predviđenog za dopunu dokumentacije, a koji je 40 dana, intencija je da se postupak predstečajne nagodbe otvori i prije dostave mišljenja, najavila je. Samostalna savjetnica u Centru za prisilnu naplatu u Fini detaljno je opisala ulogu Financijske agencije u provedbi postupka predstečajne nagodbe. Njena je uloga, kazala je, u prvom redu formiranje dovoljnog broja nagodbenih vijeća koja će voditi predstečajnu nagodbu. Iako je Zakon na snagu stupio prije dva mjeseca (1. listopada), još niti jedan postupak nije započeo jer od 80 do 90 posto zaprimljenih predmeta nema potpunu dokumentaciju, rekla je Cindrić.

Trenutačno je formirano 60 nagodbenih vijeća dok bi se njihov broj u narednim godinama trebao smanjiti na 12. Cindrić je objasnila kako su dužnici, koji su u trenutku stupanja Zakona na snagu imali uvjete za pokretanje postupka, dužni u roku od 90 dana od stupanja Zakona na snagu podnijeti prijedlog za predstečajnu nagodbu. Vijeće pak u roku od šest mjeseci mora donijeti rješenje o otvaranju postupka. Kod dužnika koji su uvjete za pokretanje postupka stekli nakon stupanja Zakona na snagu pak, nagodbeno vijeće je dužno donijeti rješenje o otvaranju predstečajne nagodbe u roku od osam dana od dana zaprimanja prijedloga. Postupak se pokreće isključivo na prijedlog dužnika, za što također postoje rokovi i to 60 dana od nastanka nelikvidnosti te 21 dan od nastanka insolventnosti. Nakon što se prijedlog preda Fini slijedi ročište, objasnila je Cindrić. Na njemu se utvrđuju tražbine vjerovnika te se provodi glasovanje kojim vjerovnici odlučuju o planu financijskog restrukturiranja. Ukoliko se plan restrukturiranja prihvati, nagodba se sklapa na nadležnom trgovački sud. Ukoliko on nije prihvaćen tada nagodbeno vijeće predlaže otvaranje stečajnog postupka. Svi postupci moći će se pratiti na Fininim stranicama, istaknula je Cindrić.

Trajanje rokova
Redžić je pak navela zakonske rokove plaćanja između poduzetnika, a koji su 30 dana ukoliko ništa nije ugovoreno, 31 do 60 dana za pisani sporazum te od 60 do 360 dana za pisani sporazum i izdano sredstvo osiguranja koje ima učinak ovršne isprave, primjerice zadužnice, bjanko zadužnice ili bankovne garancije. Rok počinje teći od trenutka kad je dužnik primio račun. Ukoliko se s plaćanjem zakasni, vjerovnik ima pravo na paušalnu naknadu od 300 kuna i to bez opomene te bez obzira je li pretrpio štetu zbog dužnikova zakašnjenja. Renata Duka, načelnica Sektora za propise građanskog i trgovačkog prava Ministarstva pravosuđa, govoreći o trajanju postupka i ulozi suda u predstečajnoj nagodbi izrazila je sumnju da će se u zadanim rokovima postupak moći završiti. "Pokušala sam sve izračunati i čini mi se da se postupak ne će moći završiti u tim rokovima te da će sve završiti stečajem", pesimistična je Duka. Sporna joj je i odredba po kojoj nagodbeno vijeće u roku od osam dana od zaprimanja prijedloga mora donijeti odluku o predstečajnoj nagodbi. "U slučaju nepotpunog prijedloga zakon ne nalaže u kojem se on roku mora dopuniti, pa bi to moglo trajati i do šest mjeseci", napomenula je dodavši kako se na taj način dužniku samo daje na vremenu da i dalje raspolaže svojom imovinom dok vjerovnici ponovo ostaju praznih ruku. U konačnici, uloga suda, koji ovjerava predstečajne nagodbe, za nju je neprimjerena. Kako kaže, nerazuman je i rok od 15 dana u kojem se od stečajnog suda očekuje da provede postupak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Budući da je stupanje predmetnog zakona na snagu proglašeno kao veliki bum koji je i ekspresno rasteretio sve moguće sudove (stvarno mi nije jasno kako ništa ne funkcionira kad ih toliko rješava sporove),a sve u vezi tog zakona je nerazumno, nedorečeno, nepoznato, nemoguće itd., razumno je da država i banke otpišu ili barem odgode izvršenje postojećih obveza oštećenih vjerovnika do visine tražbina.
I država i banke diktiraju zakone i kroje ekonomiju,zato i imaju velike udjele u spornim potraživanjima. Njihov utjecaj i mogućnosti neusporedivi su sa nekim malim dobavljačem ili radnikom koji nije ni o čemu odlučivao,a koji ne može ostvariti svoja prava jer država ne zna uvesti red u gospodarstvu, pravosuđu …nigdje.
Svi ćemo lijepo letjeti, jedriti i tko već što želi u jednom začaranom krugu, i nositi “niškoristi” dokumente po sudovima,institucijama…tko god zatraži bezvrijedne papire, pa ćemo vidjeti tko će duže.

New Report

Close