Linić bankama daje prioritetno osiguranje, a one kredite Dalekovodu, Ingri, Konstruktoru

Autor: Suzana Varošanec , 09. prosinac 2012. u 22:01
55 tisuća tvrtki vrlo je blizu otvaranju stečajnog postupka

Siguran položaj banaka, od kojih se očekuje kapital, dio je paketa promjena Zakona o predstečajnoj nagodbi.

Banke će dobiti prioritetno osiguranje za nove kredite koje će dati tvrtkama u postupku predstečajne nagodbe. Na to je rješenje pristao ministar Linić, a zauzvrat je osigurao podršku banaka za spašavanje važnih tvrtki od stečaja! Siguran položaj banaka, od kojih se očekuje svježi obrtni kapital, dio je paketa hitnih promjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Dogovor je postignut u petak u Ministarstvu financija. Potvrdilo nam je to više izvora.

Na sastanku s Linićem okupili su se šefovi ili uže Uprave osam banaka – Zagrebačke banke, PBZ-a, RBA, Erste, Splitske banke, HPB-a, Volksbanke i HBOR-a, te Hypo Leasinga. Upućeni navode da je posrijedi savez Vlade i banaka, a navodno istaknutu ulogu ima Zagrebačka banka. Prema neslužbenim informacijama Zaba želi pomoći Vladi kako se hrvatsko gospodarstvo ne bi urušilo.Linić je, kako doznajemo, zatražio od banaka da daju svoj doprinos i pronađu rješenje dramatične situacije u kojoj se našao niz važnih tvrtki kako se ne bi urušio dobar dio gospodarstva. Država nije sporna, poručio je Linić, ona će svoje učiniti, ali banke trebaju osmisliti svoju pozitivnu strategiju. Tko je sve na listi sretnika? Sudeći prema tome da se razgovoralo i  o konkretnim imenima to su tri tvrtke iz građevinskog sektora – Dalekovod, Konstruktor i Ingra, te Varteks, i još  neke tvrtke iz tekstilne i drvne industrije. Ideja je da se važnim subjektima osigura redovno poslovanje, kako bi se stvorio ključni preduvjet za stabilizaciju gospodarstva. Riječ o, ilustrirao je Linić, okosnicama po industrijskim granama. "Linić je tražio da vjerovnici osmisle svoju strategiju pomoći tvrtkama, a banke su se složile da će podržati Vladu ", rekao nam je upućeni izvor dodavši da bi banke trebale dati podršku revitalizaciji gospodarstva na dva načina.

Prvi je kroz podršku procesu ubrzanog otvaranja postupaka predstečajne nagodbe, te Vladinim izmjenama zakona. Drugi je kreditima tvrtkama. Vlada će zakonski zaštititi interes banaka kako ne bi bile oštećene, te će se maksimalno pojednostaviti procedura kako bi se spasile sve važne kompanije. Takav paket zakonskih izmjena u četvrtak će ići na Vladu. Cilj je da Sabor promjene usvoji tijekom ove sjednice. Prema tom planu do kraja ove godine na taj bi način Fina mogla otvoriti prve postupke predstečajne nagodbe. No, postoji i rezervni plan. Ako promjene ne stignu u Sabor na vrijeme Vlada će navodno donijeti Uredbu.Koliko gori pod nogama govore važni sastanci koji su za ovaj tjedan organizirani između Ministarstva financija i Porezne uprave na jednoj strani, te HUB-a, HUP-a, revizora i odvjetnika na drugoj. U ponedjeljak se kod ravnateljice Porezne Uprave Nade Čavlović Smiljanec sastaje široka radna skupina koja će raspraviti sve aspekte zakona kako bi se poduzetnicima i vjerovnicima olakšala procedura jasnim pravilima igre. Oko 55.000 tvrtki na rubu je stečaja, a spasit će se se samo subjekti koji imaju poslove, tržište i brojne radnike.

Novi start

Prošli prijedlozi revizora i odvjetnika

Ministarstvo financija usvojilo je prijedloge revizorske komore i odvjetnika Miće Ljubenka. Od revizora će se tražiti izvješće o financijskom planu restrukturiranja, te o financijskim izvještajima dužnika. "To će poduzetnicima olakšati ulazak u postupak nagodbe. On će se pojednostaviti i skratiti, a cijena će revizorova posla pojeftiniti", kaže naš izvor. Pitanje neprijavljenih vjerovnika na koje je ukazao odvjetnik Mićo Ljubenko bit će riješeni na način kako je on i predložio. Svi vjerovnici morat će se prijaviti u postupak, ako ne žele izgubiti prava. Za sporne tražbine predvidjet će se rezervacija u modelu restrukturiranja. Vjerovnik koji pobijedi u sporu naplati se po istom modelu.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Banke će pomoći isto kao što su pomogle i brodogradnji.
Uredno su godinama naplaćivale kamate, uz državnu garanciju, i sada lijepo sve na teret proračuna.

Ovo je samo drugo ime za BAIL-OUT banaka i njihovih loših plasmana, na teret svih građana.
Ako hoće pomoći, neka pola duga pretvore u vlasnički kapital, pa će biti JAKO zainteresirane da tvrtka preživi, kako bi mogle prodati svoj udio za 5 godina.

bemti, stvarno je izmislio toplu vodu, upravo su tako već propale sve hrvatske banke, politički uvjetovani krediti, a onda ti krediti odu u gubitaše, gubitaši ostanu gubitaši, i onda na kraju sve ode na dno.

već smo to sanirali jednom, ali novca za novu sanaciju nema, tako da linićeva osiguranja mogu mačku o rep okačiti.

nevjerojatno je koji mamlaz netko mora biti da ponavlja najgori segment politike otprije 20 godina.

konstruktor i ingra bi da je do mene trebali odmah na bubanj. dalekovoda mi je jako žao, ali svima njima bi moglo pomoći samo drastično porezno rasterećenje i uvođenje elementranog pravnog sustava koji bi omogućio naplatu potraživanja. a do toga sigurno neće doći, ova vlada i srcem i dušom brani sve promašene koncepcije “izmišljene” zadnjih 20 i više godina.

jadan je onaj kojem će banke pomoći

Pero7, jedini nam je spas Karamarko i Popijač a možda im pomogne i Milošević Domagoj a tu su i veliki stručnjaci Kulić i Guste Santini da ne spominjem velike kapacitete Matijaševića i Severa a u zadnje vrijeme naglo se probija i “uljuđeni” Mihalinec.

New Report

Close