Zagrebačka županija daje 3 milijuna kuna za štete od suše

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2012. u 14:34
SXC

Ugovore o dodjeli navedenih sredstava potpisao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije.

Zagrebačka županija dodijelit će 3 milijuna kuna svojim gradovima i općinama za sanaciju štete od suše nastale u kolovozu ove godine, priopćeno je iz Zagrebačke županije. Ugovore o dodjeli navedenih sredstava potpisao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije. Dodijeljeni iznos raspodijelit će se na 9 gradova i 23 općine, pri čemu će za gradove biti izdvojeno ukupno 1.111.531,59 kuna, općinama će se dodijeliti ukupno 1.836.292,47 kuna, dok će se za sanaciju 4 ribnjaka na području županije osigurati ukupno 52.175,94 kuna.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić 20. kolovoza ove godine proglasio je elementarnu nepogodu – sušu za područje cijele županije. Županijska je skupština na svojoj sjednici 30. rujna donijela Odluku o dodjeli 3 milijuna kuna jedinicama lokalne samouprave (JLS) za otklanjanje posljedica suše. Skupštinskom odlukom definirano je i da će župan imenovati Povjerenstvo za izradu kriterija dodjele financijskih sredstava JLS. „Ovom odlukom županija je željela pripomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i drugim poljoprivrednim subjektima pri sanaciji nastale štete“, izjavio je župan Kožić.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda utvrdilo je da šteta od suše na području Zagrebačke županije iznosi 88.248.306 kuna. „Svjesni smo da sredstva koja dodjeljujemo ne mogu nadoknaditi štetu. Međutim, 3 milijuna kuna velik je iznos izdvojen iz Proračuna Zagrebačke županije i, s obzirom na tešku financijsku situaciju u našoj državi, siguran sam da će dobro doći našim poljoprivrednicima“ – istaknuo je Kožić. Pojasnio je i kako će sredstva biti uplaćena već 7. prosinca, a općine i gradovi dužni su sredstva uplatiti krajnjim korisnicima najkasnije do 17. prosinca. „Prema informacijama koje imam, Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je ovakvom mjerom pomogla sanaciju štete od suše“, zaključio je Kožić.

U ime svih gradova i općina, Zagrebačkoj se županiji zahvalio gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović rekavši kako „Zagrebačka županija, i u ovim teškim vremenima, iznimno brine o svojim stanovnicima, a to je dokazala i ovim primjerom“.

Komentirajte prvi

New Report

Close