‘Linić zabranio isplatu božićnica dobitašima, Fini i CO-u. Neki su gubitaši sami odustali’

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2012. u 11:28
PXL

Ministar financija Slavko Linić zabranio je navodno isplatu božićnica i u tvrtkama dobitašima.

Ministar financija Slavko Linić, prema informacijama Večernjeg lista, zabranio je isplatu božićnica odnosno nagrada za uspješno poslovanje i u tvrtkama dobitašima u svom resoru.

Tako djelatnici Fine, 'na koje je Vlada strovalila poprilično poslova', od provođenja ovrha nadalje, zasad ne mogu računati na kolektivnim ugovorom zajamčenih 1400 kuna neto iako je ta agencija u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila dobit od 36,6 milijuna kuna. Štoviše, Finina je dobit bila veća za 3,5 milijuna kuna nego u istom razdoblju lani.

Ni u Croatiji osiguranju, koja je u prvih šest mjeseci imala dobit od 51,9 milijuna kuna, zasad nije donesena odluka o isplati božićnica iako radnici na nju, prema kolektivnom ugovoru, imaju pravo. Budući da su kolektivni ugovori u javnim poduzećima individualni i o njima pregovaraju uprave i sindikati, resorni ministar formalno ne može odlučivati hoće li božićnice biti isplaćene ili ne. Ipak, može pritisnuti šefove tih tvrtki i zatražiti da od božićnica odustanu, što je u slučaju Fine i CO-a očito i napravio. piše list.

>>> TKU za javne službe – ostaje još dogovor oko prijevoza

Komentirajte prvi

New Report

Close