Fina odbila Orešara, mora na popravni

Autor: Jadranka Dozan , 27. studeni 2012. u 10:09
U blokadi ste? Nemate za reviziju? Žao nam je

Orešarov Orbis holding iznio je plan restrukturiranja i stanje pregovora s vjerovnicima oko 170 milijuna kuna duga.

Delta Devet Iks, tvrtka iz Buzeta koja se bavi(la) proizvodnjom i trgovinom kuhinjskog namještaja, jedna je od onih koje su se odlučile kandidirati za predstečajnu nagodbu. Ona je i jedan od triju dužnika na čije su prijedloge na stranicama Fine dosad objavljena očitovanja nagodbenog vijeća.

U sva tri slučaja prijedlozi su vraćeni na 'popravni'. Takvih će sigurno biti mnoštvo, s tim da će mnogi ispasti iz igre već na prvoj stepenici. Buzetska tvrtka ima 25,63 milijuna kuna obveza i priložila je zahtjevu bilancu, račun dobiti i gubitka, popis obveza i popis potraživanja, plan financijskog i operativnog restrukturiranja (prodajom dugotrajne imovine), još neke prateće izjave… No, ne i izvješće ovlaštenog revizora. Umjesto njega, Edin Lolić, direktor tvrtke koja danas nema zaposlenih, priložio je izjavu da je "društvo u blokadi te nema sredstava za obavljanje revizije financijskih izvješća". Bez toga, međutim, ništa od otvaranja postupka nagodbe. Birokracija i zakon su neumoljivi. Nagodbeno vijeće kojim predsjeda Zvonimira Orešić Jaguljnak 'presudilo' je pozivom Delti Devet Iks da u 15 dana Vijeću dostavi izvješće revizora. U suprotnom će im se zahtjev odbiti. Problem je što pretendenti za predstečajne nagodbe to uglavnom ne bi ni bili da nisu u problemima, uključujući i blokirane račune uz koje nemaju načina platiti posebnu reviziju. Ako je suditi prema priloženim izvješćima, Delta glavninu obveza (99,3%) ima prema Istarskoj kreditnoj banci koja ima i upisan teret na nekretninama i strojevima, a u dogovoru s njom radi na prodaji dugotrajne imovine bilančno vrijedne 32 milijuna kuna.

Orbis holding Brune Orešara i Fin-art od istog su nagodbenog vijeća dobili znatno više 'domaće zadaće'. Fin-art, tvrtka za veletrgovinu, predala je prijedlog za predstečajnu nagodbu, ali umjesto točno specificiranih pratećih dokumenata poziva se na izvješće privremenog stečajnog upravitelja po proljetos pokrenutom postupku utvrđivanja razloga za pokretanje stečaja. On do danas nije otvoren, a u tvrtki navode da njihova potraživanja zbog kojih vode sporove protiv RH i Grada Zagreba iznose više od 13 milijuna kuna i višestruko premašuju obveze društva. To je ujedno i njihov plan restrukturiranja. Orešarov Orbis holding iznio je plan restrukturiranja i stanje pregovora s vjerovnicima oko 170 milijuna kuna duga. Sa 7 vjerovnika na koje se odnosi dvije trećine obveza ima sporazum o pretvaranju potraživanja u kapital, a za ostatak duga prema bankama plan je isplata 40 posto tražbine u roku 4 godine. No, nagodbeno vijeće ne priznaje takva odstupanja od striktnih pravila. Dostaviti sve tražene papire ili ništa od nagodbenog postupka.  

Komentirajte prvi

New Report

Close