Ova je tvrtka nekad zapošljavala više od 5.000 radnika, a sada se polako gasi

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2012. u 11:53
PXL

Nakon što proces rješavanja viška zaposlenih privede kraju, tvrtka koja je nekad zapošljavala oko 5.500 ljudi, završit će na nešto više od tristotinjak zaposlenih.

Belišće je jedinstveno i u Europi i time što je njegova povijest išla 'obrnutim' smjerom, za razliku od većine hrvatskih gradova, čije su se proizvodne djelatnosti nadovezivale na već postojeće naselje,  piše Glas Slavonije.

Naime, u Belišću je prvo počela industrijska proizvodnja, a tek nakon toga razvoj naselja. Stoga ne čudi podatak da su Belišćani, ali i mnogi stanovnici Valpovštine koji su na bilo koji način bili vezani uz tvrtku Belišće d.d., posebno osjetljivi na ovu tvrtku, koja proživljava jednu od najtežih godina u svojoj povijesti. Kako Glas Slavonije piše, na Zavodu za zapošljavanje će ove godine završiti 600 radnika, ako se ne zaustavi trend otpuštanja. Nakon što proces rješavanja viška zaposlenih privede kraju, tvrtka koja je nekad zapošljavala oko 5.500 ljudi, završit će na nešto više od tristotinjak zaposlenih.

Ova je vijest strašno odjeknula Valpovštinom i Slavonijom, ali i cijelom Hrvatskom, u kojoj je upravo Belišće d.d. bilo sinonim za uspješnu tvrtku, vodeći hrvatski izvoznik papira i kartonske ambalaže koji je poslijeratni proces privatizacije pod, danas pokojnim direktorom Josipom Lulićem, odradila gotovo besprijekorno.

Komentirajte prvi

New Report

Close