Po prihodima vode Plodine, Petrol i brodogradilišta

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2012. u 22:00
Pulski Uljanik je među najvećim tvrtkama primorske regije/PIX

Plodine su 2011. zabilježile 2,9 milijardi kuna prihoda.

Prva tvrtka na Fininoj ljestvici najvećih po prihodima primorske Hrvatske su Plodine sa 2,9 milijardi kuna prihoda u 2011. godini i 47 milijuna kuna dobiti. Njihovi rezultati u odnosu na 2010. nisu padali, već rasli pa je dobit veća za četiri milijuna kuna.

Iznenađenje ljestvice nalazi se na drugome mjestu, a to je riječko brodogradilište 3. maj. To brodogradilište sada "na papiru" ima dobit od nevjerojatnih 2,6 milijardi kuna u prošloj godini zbog dogovora s Vladom koja je preuzela kreditne obveze 3. maja koje su pokrivene državnim jamstvima kao naknada za ispražnjenu imovinu na pomorskom dobru. Inače, ukupne su obaveze 3. maja više od tri puta nadilaze aktivu tog društva. Radnici riječkog brodogradilišta već godinama proživljavaju agoniju, a u četvrtak je održan skup na kojem je uprava izvijestila o stanju tvrtke. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prenio im je informacije Ministarstva gospodarstva da će se privatizacija tog brodogradilišta uz pomoć pulskog Uljanika nastaviti. Pulski Uljanik također se nalazi na samom vrhu ljestvice najvećih tvrtki primorske regije. Na četvrto mjesto zasjeli su sa 1,7 milijardi kuna prihoda u 2011., a u 2010. ostvarili su 3,5 milijardi kuna. Između 3. maja i Uljanika na trećemu mjestu našao se bivši Euro Petrol (sadašnji Petrol) sa 2,2 milijarde kuna prihoda u 2011. godini i dobiti od 32 milijuna kuna.

Prerađivačka industrija

Najbolji Pergament i Viševica Komp

U prerađivačkoj industriji Ličko-senjske županije najistaknutije tvrtke su Pergament, Viševica Komp, Pilana Perušić, Kulapromet, Metalna oprema, Sladovača i Ličanka. Prerađivačka industrija čini 15,2 posto ukupnoga gospodarstva Ličko-senjske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close