Evo što se jučer zapravo dogodilo s Dalekovodom

Autor: Darko Bičak , 30. listopad 2012. u 09:38
Još jedna građevinska perjanica u problemima/PIX

Smanjeni obujam poslovanja doveo je do problema s likvidnošću tvrtke koja se pokušava konsolidirati i otvoriti nova tržišta.

Građevinski div, tvrtka Dalekovod, još je jedna perjanica hrvatske korporativne scene koja se suočila s nelikvidnošću i blokadom računa. Naime, bez pojašnjenja detalja jučer su iz Dalekovoda obavijestili dioničare i javnost preko Zagrebačke burze da im je račun u blokadi.

>>> ZSE: Dalekovod tresnuo 7,46 posto

>>> Dalekovod u blokadi!

U priopćenju se navodi kako Uprava društva poduzima sve mjere u svrhu što bržeg otklanjanja uzroka predmetne blokade. Iako iz same tvrtke nisu željeli dodatno komentirati nastalu situaciju, nagađa se da je riječ o aktiviranju zadužnica PBZ-a i RBA na 67 milijuna kuna. Naime, ove dvije banke su najavile aktiviranje zadužnica još početkom listopada, ali se tada novoj upravi očito ipak dalo malo vremena. Dalekovodov račun, naime, zahvaljujući pregovorima nije blokiran, a banke su se odlučile staviti ih u režim zastoja u Fini umjesto za naplatu. Prije Dalekovoda, koji se u prethodnom razdoblju također susretao s kratkotrajnom blokadom poslovnog računa, s ovim se problemom suočavaju i njegovi konkurenti Konstruktor i Ingra.

I dok se Ingra pokušava iz problema izvući spajanjem s Đurom Đakovićem, što je zasad neizvjesno, Konstruktor drži vodu iznad glave samo zahvaljujući državi koja se boji socijalne bombe koja bi nastala likvidacijom tvrtke. Dalekovodom je 14 godina suvereno vladao Luka Miličić koji je, između ostalog i zbog građevinske krize koja je uzdrmala tu tvrtku, krajem rujna ove godine otišao u mirovinu. Naslijedio ga je Matjaž Gorjup koji je nedavno potvrdio za Poslovni dnevnik da je nova Uprava kompanije otpočela pregovore s bankama i drugim vjerovnicima o konsolidaciji tvrtke. Novu Upravu, uz Gorjupa, čine i Krešimir Anušić, Marko Jurković i Željko Lekšić.

Izvoz

Nova tržišta

Osim organizacijskog restrukturiranja i financijskoga konsolidiranja strategija nove Uprave Dalekovoda je i proboj na nova tržišta. Naglašavaju da su im, osim postojećih tržišta Skandinavije i ZND-a, cilj nova u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Austriji. Valja naglasiti, što ističu i u samoj Upravi, da je Dalekovod perspektivno poduzeće s iznimnim potencijalom na tržištu elektroenergetskih objekata i postrojenja, proizvoda od strateškog interesa za svaku zemlju u kojoj se izvode.

Komentirajte prvi

New Report

Close