Konstruktor izgubio posao na gatu u Šibeniku

Autor: Darko Bičak , 25. listopad 2012. u 11:26
Konstruktor je obavio samo 18 posto ugovorenog posla/PIX

Zbog financijskih problema splitske tvrtke mnogi njezini partneri raskidaju postojeće ugovore.

Nakon niza loših vijesti za splitsku građevinsku tvrtku Konstruktor ovog je tjedna došla još jedna – Lučka uprava Šibenik raskinula je ugovor vrijedan 12 milijuna eura. Riječ je o projektu dogradnje luke s novim gatom Vrulje, koji bi mogao primati brodove duže od 200 metara, prije svega kruzere.

Kako pojašnjavaju u Šibeniku, ugovor je raskinut zbog kolapsa Konstruktora koji je "obavio samo 18 posto posla za 70 posto ukupno predviđenog vremena za projekt". Novi je gat trebao biti završen do travnja 2013. kada se očekuju prvi kruzeri u šibenskoj luci. U Krešimirovu gradu očekuju da bi iduće godine njihovom rivom i gradskim znamenitostima trebali šetati turisti s čak 30-ak kruzera. No zbog problema s izvedbom sada je upitno što će biti s rokom izgradnje. U Šibeniku bi, da ubrzaju čitav projekt, najradije izbjegli proceduru novog raspisivanja natječaja i posao ponudili drugoplasiranom na natječaju, na kojem je svojedobno pobijedila Konstruktorova ponuda.

Riječ je o konzorciju španjolskoga građevinara Cies Infrastructurasa i zagrebačkog Viadukta. Kako se gat Vrulje realizira uz pomoć kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za takvo što je potrebna i njihova suglasnost. Procjenjuje se da bi, ako EBRD da svoj blagoslov za odabir drugoplasiranoga konzorcija, što je neizvjesno, ugovor s novim izvođačem mogao biti potpisan do kraja godina. Iako uz vremensku stisku, u Šibeniku su uvjereni da bi se projekt, manje ili više, uspio dovršiti do početke sezone kruzera u travnju. Šibenčani se najviše boje da bi mogli izgubiti dogovoreni linijski kruzer koji bi na relaciji Venecija – Šibenik – Bari u njihov grad trebao uploviti 15-ak puta tijekom predstojeće turističke sezone. 

Komentirajte prvi

New Report

Close