Ulagačka politika ‘ako prođe, prođe’

Autor: Marija Crnjak , 16. listopad 2012. u 21:59

Traženje od Britanaca koji bi preuzeli ZRC Lipik da plate 30 mil. kn poreza na dobit sigurno ima zakonsku osnovu, no bit će da postoji zakonska osnova i za oprost te obveze.

Teško je svladati logiku hrvatske države kad je posrijedi privatizacija preostaloga turističkog portfelja, no iz već bogate povijesti propalih pokušaja privatizacije naučili smo da domaće institucije imaju taktiku u narodu zvanu "ako prođe, prođe".

Ovaj put ona se pokušava primijeniti na Zdravstveno-rekreacijski centar Lipik, koji je nakon osam bezuspješnih natječaja za prodaju konačno pronašao investitora, britansku tvrtku Petrus Global Development. Od osam natječaja Hrvatskoga fonda za privatizaciju i Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) čak četiri su bila raspisana po posebnim uvjetima. Dakle, tvrtku je država davala za jednu kunu, uz uvjet da se ulaže i zapošljava. Britanci su na Lipik bacili oko mimo natječaja, poslali pismo namjere u kojem nude ne jednu kunu nego 32 milijuna eura za nekretnine, poslovanje i ljude, uz još dvjestotinjak milijuna eura ulaganja.

I kad su već počeli sastavljati obvezujuću ponudu, stiglo je iznenađenje iz Ministarstva financija: obveza plaćanja 30 milijuna kuna poreza na dobit zbog preuzimanja svih dugovanja ZRC-a, odnosno temeljem otpisa kamata na dugove na koje su pristali dobavljači Lipika. Stvar sigurno ima zakonsku osnovu, ali ako je to tema pregovora između investitora i Linića, koji upravo traju, bit će da postoji zakonska osnova i za oprost te porezne obveze. Ako prođe, prođe. A što ako investitor zbog te taktike odustane od Lipika? Razmišlja li netko o tome?

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ako britanci zbog ovih 30 milja odustanu od Lipika, a to je vrlo lako moguće, treba ovim člankom mahati i ispred ministarstva financija i ispred AUDIA. Takve stvari se eventualno mogu raditi ako još ima zainteresiranih, a u to doista ne vjerujem.

Odličan članak

New Report

Close