Orešar i Lijanović prvi zatražili Linićevu pomoć

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2012. u 10:34
Slavko Linić (PXL)

Navedene tvrtke će doći do nagodbe i izbjeći stečaj ako se njihovi najveći vjerovnici dogovore o reprogramu ili otpisu duga…

Tvrtka Orbis Holding Brune Orešara  i Mesna industrija Stipex, povezana s poduzećem Lijanović, prva su poduzeća koja  su zatražila predstečajnu nagodbu, odnosno pomoć države u konsolidaciji svoga poslovanja, piše Novi list.

Navedene tvrtke će doći  do nagodbe i izbjeći stečaj  ako se njihovi najveći vjerovnici,  među kojima mogu biti banke, dobavljači ali i država, dogovore o reprogramu ili otpisu duga, a možda i o njegovom pretvaranju u vlasničke udjele. U svome zahtjevu za predstečajnu nagodbu tvrtka Orbis Holding navela je kako su njihove obveze dosegnule 170 milijuna kuna, a  vjerovnici kojima duguju taj novac odlučit će  da li ih se isplati spašavati. Orbis Holding zapošljava samo jednog radnika. A što se tiče Stipexa, mesne industrije iz Velike Pisanice, njihov najveći vjerovnik, Centar banka, suglasna je da se tvrtka pokuša spasiti predstečajnom nagodbom i da svoja potraživanja naplati obročno.

Odluke banaka o tome hoće li umjesto stečajeva, pristati na reprogram, otpis ili pretvaranje duga u vlasnički udio uvelike će odrediti i koliko će biti provedeno predstečajnih nagodbi, od potencijalnih 55 tisuća slučajeva,  a koliko će poduzeća završiti u stečaju. Novi list navodi kako u takvim tvrtkama banke imaju oko 23 milijarde problematičnih kredita, od ukupno 118 milijardi kredita koliko ih trenutno imaju u gospodarstvu.  Pojedine banke već imaju timove koji bi se trebali baviti predstečajnom nagodbom, no ni u jednoj banci ne žele otkriti koliko je njihovih klijenata kandidata za taj postupak niti koliko imaju kredita koje ne uspijevaju naplatiti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo jedan radnik a dugovi 170 mil. kuna. Ovaga ima samu u Hrvatskoj.

New Report

Close