Posljednja dionica do ulaska u EU

Autor: Štefan Füle , 09. listopad 2012. u 21:59

Trebate zadržati ritam i ostati fokusirani, bez spoticanja, sve dok ne pređete ciljnu crtu. Vrijeme do pristupanja EU treba iskoristiti za nastavak dosad dobro odrađenog posla.

Datum pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU) brzo se približava.

Dok vi dovršavate pripreme za članstvo u EU, države članice pripremaju se poželjeti vam dobrodošlicu ratificiranjem Ugovora o pristupanju. To je posljednja dionica: za nekoliko mjeseci Hrvatska će postati 28. članica Europske unije. Hrvatska je postigla golem napredak u ispunjavanju zahtjeva EU. No, kao i u utrci, trebate zadržati ritam i ostati fokusirani, bez spoticanja, sve dok ne pređete ciljnu crtu. Vrijeme do pristupanja, sada manje od godinu dana, treba iskoristiti za nastavak dosad dobro odrađena posla u pravosuđu i javnoj službi. Potrebno je nastaviti s naporima u borbi protiv korupcije i restrukturiranju gospodarstva. Od tih će preostalih reformi najviše koristi imati ponajprije hrvatski građani.  Gledajući naprijed, nadam se da će Hrvatska kao država članica i dalje imati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji. Pristupanje Hrvatske približit će europsku perspektivu svim zemljama Zapadnog Balkana čvršćim usidravanjem regije u EU. Vjerujem da Hrvatska, vlastitim iskustvom i razumijevanjem regije, može pridonijeti rješavanju bilateralnih pitanja, biti primjer drugim zemljama i olakšati njihov napredak prema članstvu u EU.

U ovim teškim ekonomskim vremenima biti dio najvećeg svjetskog unutarnjeg tržišta pruža nevjerojatne mogućnosti. Potaknuo bih Hrvatsku, njezinu upravu, poslovne ljude i građane da ih iskoriste. Ostat ću uz Hrvatsku dok završi pripreme za članstvo u EU. Ne mala financijska potpora EU zapravo će porasti kad Hrvatska postane punopravnom članicom obitelji EU. Sredstva EU za Hrvatsku zapravo će znatno porasti. Uz dobru pripremu za njihovo korištenje ona mogu doista promijeniti život svih hrvatskih građana. Hrvatska će uskoro u potpunosti sudjelovati u svim područjima politike EU. Za Hrvatsku je to sjajna prilika da pruži svoj doprinos europskoj budućnosti. Raduje me što ćemo pozdraviti Hrvatsku u EU i raditi zajedno na izgradnji našega zajedničkog europskog doma.

Štefan Füle, povjerenik EU za proširenja i europsku politiku susjedstva, prigodom objave sveobuhvatnog izvješća EK o monitoringu Hrvatske 10. listopada 2012.

Komentirajte prvi

New Report

Close