Otpremnine u HŽ-u, posla i za gredeljevce…

Autor: Ksenija Puškarić , 09. listopad 2012. u 13:14
Uz otkaze, na željeznicama se sprema i novi ulagački ciklus/PXL

Po 200.000 kn za oko 650 radnika koji će do kraja godine otići iz željeznica.

Željeznica neće više biti hospicij, niti socijalna ustanova, poručio je u petak Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

No, unatoč tome, Hrvatske željeznice (HŽ) osigurale su stimulativne otpremnine od 200.000 kuna za oko 650 radnika koji će do kraja godine otići iz sustava željeznica. "Želimo pokazati da smo ipak socijalno osjetljivi i da će s tim novcem bivši radnici moći nastaviti normalno živjeti i naći drugi posao", istaknuo je. A posla će biti i za gredeljevce, tvrdi, jer će se zbog stečaja ta tvornica moći javiti na natječaj za nabavu 44 nova vlaka. "Da nije pokrenut stečaj, to ne bi bilo moguće", rekao je Hajdaš Dončić, podsjetivši na natječaj Jadrolinije za nove trajekte na kojima su pobijedila domaća brodogradilišta. Na željeznicama se sprema i novi ulagački ciklus. Prioritet će imati pruge na međunarodnim koridorima, gdje se očekuje znatan doprinos financiranju iz Fonda za regionalni razvoj Europske unije, ali neće izostati ni ulaganja u regionalne i lokalne pruge.

Kako je najavio Darko Peričić, direktor HŽ Infrastrukture, obnovit će se pruga Banova Jaruga – Daruvar, a pokreću se i radovi na pruzi prema Požegi te na relaciji do Petrinje. Kako je rekao Ivan Lešković, direktor HŽ Carga, kupnja industrijskoga kolosijeka Diokija dobar je poslovni potez jer je u blizini nekoliko je velikih tvornica čiju robu HŽ Cargo prevozi, a slične kolosijeke i cargo centre gradit će u Slavonskom Brodu, Vukovaru i Jastrebarskom. Država neće privatizirati HŽ Cargo, ali mu traži strateškog partnera koji može osigurati terete za povećanje prometa za Luku Rijeka i Ploče. 

Komentirajte prvi

New Report

Close