Petrokemija – izravna sprega države i krupnog kapitala?

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2012. u 14:35

Kadrovske promjene na čelu kutinske tvornice umjetnih gnojiva ukazuju na znani plan aktualne vlasti da privatizira to poduzeće, usprkos činjenici da je riječ o strateškoj nacionalnoj industriji, piše Deutsche Welle.

Vijest o smjeni radničkog predstavnika s čela Nadzornog odbora (NO) Petrokemije iz Kutine, drugog najvećeg hrvatskog izvoznika za 2011. godinu, nije proteklog tjedna iznenadila javnost, piše portal. Poznati sindikalist Željko Klaus isticao je i ranije da će se spremno povući s te funkcije ako država – većinski suvlasnik, s oko 51 posto dionica – želi namjestiti svog člana odbora. Ali, vlada je izabrala treće rješenje, postavivši na čelo NO-a predstavnika obveznog mirovinskog fonda Erste, izravnog bankovnog eksponenta, s manje od šest posto dionica kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva, piše portal.

A to je već bilo razmjerno iznenađenje; obvezni mirovinski fondovi ne drže zajedno niti 15 postotaka Petrokemije, te se vladin potez nužno iščitava u svjetlu najava otprije četiri mjeseca, kada je novoformirana izvršna vlast koalicije SDP-HNS iskazala namjeru da proda svoj udio u toj kompaniji. Uz plebiscitarnu podršku radništva, sindikat se tad uspješno odupro apsolutnom povlačenju države, pozivajući se na Sporazum o privatizaciji iz 1998. godine, kojim se garantira i visok udio radničkih predstavnika u Nadzornom odbor

“Radi se o izravnoj sprezi države i krupnog kapitala, prepuštanjem nadzorne funkcije nekome čiji je interes samo i isključivo špekuliranje na burzama, a ni u primisli mu nije proizvodnja ili, ne daj Bože, radna mjesta”, izjavio je za Deutsche Welle zamjenik glavnog sindikalista Davor Rakić. On smatra da im je najnovijim rješenjem u Nadzornom odboru poslana jasna poruka, no poručuje da će radnici znati odgovoriti na nju. Kutinjanima se u tom smislu doista može vjerovati, prisjetimo li se opsadnog stanja u njihovu gradu prije 14 godina, riješenog u korist odlučnog radništva. Izvorni tekst pročitajte ovdje.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Država u spregi s krupnim kapitalom? To je kao loše? Treba biti u sprezi s Lesarom, Ribićem i Klausom? S našim parama?

Kakva su to vremena došla kad su vlasnici umjesto sindikata počeli upravljati firmom? Pa to je užas, to je kapitalističko zlo! TVORNICE RADNICIMA! ŽIVIO DRUG TITO!

New Report

Close