Zbog Credo banke Abacus brokeri pod nadzorom Hanfe

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2011. u 16:10

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je investicijskom društvu Abacus brokeri privremeno zabranila raspolaganje financijskim instrumentima i novčanim sredstvima klijenata, te zatražila privremenu suspenziju društva iz članstva Zagrebačke burze, a zbog okolnosti povezanih sa Credo bankom.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Uprave Hanfe doneseno je rješenje kojim se Abacusu privremeno zabranjuje raspolaganje financijskim instrumentima i novčanim sredstvima klijenata, dok se u postupku nadzora ne utvrdi da su prestale okolnosti koje su dovele do nemogućnosti pravovremenih isplata klijentima i do suspenzije tog društva iz članstva na Zagrebačkoj burzi, a najduže na rok od 6 mjeseci od dana donošenja rješenja, stoji u obavijesti Hanfe.

U obrazloženju se navodi kako je Hanfa jučer zaprimila podnesak Abacus Brokera, kojim je Agencija obaviještena o blokadi računa na kojemu društvo drži većinu novčanih sredstava klijenata. Riječ je o računu otvorenom u Credo banci. Naime, Hrvatska narodna banka je ovog tjedna oduzela odobrenje za rad Credo banci te donijela odluku o pokretanju postupka prisilne likvidacije banke.

U cilju potpunog utvrđenja činjeničnog stanja, u Hanfi je danas pokrenut postupak izvanrednog nadzora nad Abacusom, kako bi se ocijenio financijski položaj i rizici kojima je društvo izloženo ili bi moglo biti izloženo u svom poslovanju. S tim u vezi, a u cilju zaštite interesa klijenata, Agencija je od Zagrebačke burze zatražila privremenu suspenziju društva iz članstva. Burza je stoga danas donijela odluku kojim je suspendirala društvo iz članstva.

Obzirom na blokadu računa i suspenziju iz članstva Burze, a dok Abacus istovremeno drži financijske instrumente i novčana sredstva klijenata, Agencija je radi promptne zaštite interesa klijenata i osiguravanja funkcioniranja i stabilnosti tržišta u cjelini, odlučila društvu privremeno zabraniti raspolaganje financijskim instrumentima i novčanim sredstvima klijenata, a SKDD-u naložiti da klijentima omogući otkaz registracije vlasničke pozicije, navodi se među ostalim u obavijesti.

Abacus ne može do novca za 2.000 klijenata

“Abucus brokeri ne mogu dobiti novac za nešto više od 2.000 svojih klijenata, koji se trebao nalaziti na posebnom računu 13 u Credo banci. Novac na tom računu po Zakonu o tržištu kapitala ne može biti predmetom ovršnog postupka kao ni dio stečajne mase investicijskog društva niti kreditne institucije”, izjavio je za Hinu Petar Brkić, član Uprave Abacusa. No, kako kaže, novca na tom računu nema, pa samim time niti investicijsko društvo ne može svojim klijentima njihov novac prenijeti na njihove račune. “Uloga računa 13 za posebne namjene sada se, sa slučajem Credo banke, pokazuje bezvrijednom. Kakva je svrha Zakona o tržištu kapitala i ostalih propisa o zaštiti ulagatelja, i što rade regulatori, ponajprije Hrvatska narodna banka koja kontrolira poslovanje banaka, ako nam se takve stvari događaju. Ako novac klijenata zaista nije bio zaštićen, onda je to tragična situacija za tržište kapitala”, kaže Brkić.

(pd)

Komentari (9)
Pogledajte sve

Već 5 godina sam u Abacusu .
Uvijek su bili korektni .
Lova je dolazila taj tren nakon zahtjeva .
Njihova usluga je i 50% jeftinija od drugih brokera .

@ Volksbank ,
pa ne sumnjaš valjda u g.Rohatinskog kojeg su naši strani kolonizatori proglasili najboljim guvernerom na svijetu ?

da je roha radio svoj posao do ovoga ne bi došlo…….


Koliko ja znam cenzuria sve clanke u kojima se pojavlje ime XY-a., automatski.


@Ljubica

Slazem se trebalo bi napraviti neki stress test i vidjeti ne samo kako stoje brokeraji nego kako ce stajati ako se ekonomska situacija pogorsa


Ako sam dobro shvatio oblik stress testa koji preporučaš …
Stress test brokera = stres test banaka, a u banke se prema HNB-u nema što sumnjati jer se stalno nadgledaju i imaju osiguranu štednju.
🙂
Imam originalni dokument HNB-a koji upravo ovo govori!
[embarass]

New Report

Close