Internet ostaje bez slobodnih IP adresa

Autor: Marko Mršić , 01. veljača 2011. u 14:15

Internet bi uskoro mogao ostati bez slobodnih IP adresa što divove poput Facebooka i Googlea prisiljava da razvijaju nove verzije svojih stranica, a od operatera poput AT&T-a zahtijeva nadogradnju mrežnog sustava.

The Wall Street Journal piše da će ovaj tjedan organizacija koja vrši nadzor nad internetskim adresama podijeliti zadnju seriju postojećih IP adresa. To se može usporediti s telekomunikacijskom tvrtkom koja ostaje bez brojeva koje će dodijeliti svojim klijentima. IP adrese su numeričke oznake koje usmjeravaju online promet ka pravoj lokaciji, na sličan način kao što pismo putuje unutar poštanskog sustava. Internet je temeljen na četvrtoj verziji protokola dodijele adresa, IPv4 (Internet Protocol addressing scheme), koji ima prostor za oko 4,3 milijarde IP adresa.

Njegov nasljednik, protokol IPv6, sadrži trilijune adresa koje se mogu dodijeliti korisnicima. Ipak, problem kod novog protokola je što putem njega neće internetu moći pristupiti korisnici starijih operativnih sustava, kao što niti većina rutera neće raditi s novim IP adresama. Iz Googlea poručuju da samo 0,25 posto korisnika trenutno pristupa internetu putem IPv6 adresa.

Iz Facebooka su poručili da su prebacivanje na IPv6 počeli planirati prije tri godine, te su svoju opremu postupno učinili komplementarnom i sa starom i s novom shemom adresiranja. Svoju IPv6 stranicu ta je društvena mreža lansirala prošlog ljeta, no nije baš često posjećivana. Stranicu s adresom www.v6.facebook.com mogu otvoriti samo korisnici s IPv6 vezom, što znači da više od 99 posto posjetitelja Facebooka koji koriste stare adrese neće moći pristupiti toj stranici, odnosno na zaslonu će im se pojaviti poruka o grešci.

Komentirajte prvi

New Report

Close