Čović sa Zabom dogovara refinanciranje komercijalnih zapisa Zagreb Montaže

Autor: Suzana Varošanec , 25. listopad 2009. u 22:00

Osim Zabe, među kreditorima ZM-a su i HPB, Erste i Hypo banka, ali i Agrokor

Nakon neuspjele isplate komercijalnih zapisa Hospitalija trgovine i HG Spota, koje je aranžirala Zagrebačka banka, na red za iskup zapisa dolazi Zagreb Montaža. Je li na pomolu treći Zabin promašaj, ili će Zagreb Montaža u većinskom vlasništvu Vlade Čovića uspješno zatvoriti tranšu komercijalnih zapisa u iznosu od 30 milijuna kuna koji dospijevaju na naplatu u prosincu ove godine? Čović kaže da je u tijeku savjetovanje sa Zagrebačkom bankom i investitorima o mogućim rješenjima. Osim Zabe, među kreditorima ZM-a su i HPB, Erste i Hypo banka, ali i Agrokor. Čović tvrdi da je u slučaju Zagreb Montaže situacija drukčija nego kod HG Spota i Hospitalije jer tvrtka ostvaruje rast prihoda i dobiti u 2009. godini.

Dva scenarija
Čović kaže da, s obzirom na to da nije riječ o velikom iznosu, tvrtka zapise može dijelom otkupiti i dijelom refinancirati. Kako investitori iskazuju interes, vjerojatnije je da će zapise u dogovoru s bankom i investitorima u cijelosti refinancirati novim zapisima. “Zasad nailazimo na pozitivan odjek kod naših investitora i ne vidimo nijedan razlog, s obzirom na dobro poslovanje, zbog čega bi refinanciranje bilo problematično”, kaže Čović. Tvrdi da grupa nema namjeru u uvjetima sadašnjih troškova financiranja povećavati zaduženost izdavanjem obveznica. Kaže da se za razliku od mnogih domaćih kompanija Zagreb Montaža othrvala krizi i nema poslovnih problema, a zapošljava 1275 radnika, od čega 587 na gradilištima u Njemačkoj gdje ostvaruju 40 posto aktivnosti. “Grupa je u tri tromjesečja 2009. ostvarila 12,7 posto bolji prihod u odnosu na isto razdoblje lani. Realizirali smo 735,4 milijuna kuna prihoda, a planiran je bio nivo od 721,7 milijuna kuna, dok smo lani u istom razdoblju ostvarili 652,4 milijuna kuna. Ove godine imat ćemo rast prihoda od 12,5 posto. Lani je grupa ostvarila 869 milijuna kuna prihoda, a ove godine oni će premašiti milijardu kuna”, kaže Čović. Dodaje pritom da je operativna dobit veća između 5 i 7 posto prosječno gledajući po poduzeću. “Pojačanim angažmanom na njemačkom tržištu i izgradnjom tvornice Vikom za proizvodnju tehnološke opreme kompenzirali smo pad tržišta”, kaže Čović. Pomogla im je, dodaje, i disperzija djelatnosti. “Kad su nam partneri Meiller Kipper München i Acerbi Viberti za koje smo radili kamionske prikolice i kipere lani zbog krize otkazali narudžbe, ušli smo u energetiku. Suradnjom s njemačkim Hitachi Power Europe i Austrian Energy kompenzirali smo izgubljene poslove. Ugovorili smo 105 mil. eura poslova do 2011., ponajprije je riječ o opremi za tri termoelektrane u Njemačkoj. Na gradnji aerodroma u Berlinu radimo s Eiffel Deutschlandom”, kaže Čović.

Stara zaduženja
Na domaćem tržištu ističe aktivnosti Montaga na Ininim rafinerijama u Sisku i Rijeci, dovršetak gradnje centra Dalmare u Šibeniku i nastavak gradnje zagrebačkih tornjeva. Čović kaže da tvrtka nije prezadužena jer ima dva velika projekta koja prati UniCredit, a iznose 90% zaduženosti. U proljeće 2010. na naplatu dospijeva i 15 mil. kuna zaduženja po drugoj tranši zapisa.

Aktualni projekti

Čović i Miličić nastavljaju gradnju Sky Officea
Vlado Čović otkriva da je potpisan ugovor o kreditu sa Zagrebačkom bankom, odnosno Unicredit grupom, za projekt nebodera Sky Office. Očekuje da će u studenom kredit biti operativan pa se nastavlja gradnja. Ista grupa prati i trgovački centar Dalmare u Šibeniku koji Zagreb Montaža dovršava do Božića. Financiran je 70% iz kredita, dok su ostatak bila vlastita sredstava. Zagrebačke tornjeve, uz navedeni kredit, ZM i Dalekovod financiraju sa po 13,5% vlastitog novca.

Komentirajte prvi

New Report

Close