Rast dobiti Pfizera, Rochea i Novartisa

Autor: Ksenija Končevski , 22. listopad 2009. u 22:00

Vodeći svjetski farmaceuti uvećali su rezultate za treće tromjesečje zahvaljujući kresanju troškova i većim prihodima od lijekova

Dok je ostvarenim rezultatima za treće tromjesečje američka farmaceutska tvrtka Pfizer nadmašila očekivanja analitičara, švicarski Roche prihode je povećao 9,7 posto, a Novartis je izvijestio o blagom rastu dobiti. Američki Pfizer rezultatima za proteklo tromjesečno razdoblje nadmašio je očekivanja analitičara u prvom redu zahvaljujući kresanju troškova, dok se tvrtka priprema za akviziciju manjega konkurenta Wyetha. Promatrano je razdoblje farmaceut zaključio 26-postotnim rastom neto dobiti na 2,88 milijardi dolara. Iako su tromjesečni prihodi Pfizera, kojeg predvodi predsjednik Uprave Jeffrey Kindler, skliznuli 3 posto, na 11,6 milijardi dolara, također su bolji od očekivanja.

Jačanje pozicije Pfizera
Da bi smanjio troškove poslovanja, Kindler planira smanjiti broj radnih mjesta u Pfizeru za 19.000 pošto je ove godine već podijelio 5400 otkaza. Pfizer je ovog mjeseca zaključio megaakviziciju farmaceutske kompanije Wyeth, vrijednu 68 milijardi dolara. Zahvaljujući Wyethu, Pfizer je pod svoj krov pridodao uspješan lijek protiv upale pluća Prevnar. Pfizer računa i na druge Wyethove proizvode kojima bi trebao nadoknaditi gubitke nagomilane u posljednje dvije godine zbog sve jače konkurencije proizvođača jeftinijih generičkih lijekova. Švicarski farmaceut Roche Holding, koji ne objavljuje podatke o tromjesečnoj dobiti zabilježio je 9,7-postotni rast prihoda u trećem tromjesečju, dijelom zahvaljujući povećanju prodaje lijeka protiv gripe Tamiflua. U proteklom je tromjesečju Roche uprihodio 12,4 milijarde švicarskih franaka (12,2 milijarde dolara), premašivši očekivanja analitičara koji su očekivali prihode od 12,1 milijarde franaka. Prihodi od Tamiflua skočili su gotovo deset puta, na 994 milijuna franaka, u prvom redu zbog straha od zaraze svinjskom gripom. U Rocheu na čelu s predsjednikom Uprave Severinom Schwanom prognoziraju da će prihodi od prodaje Tamiflua u ovoj godini dosegnuti 2 milijarde franaka (2 milijarde dolara). Roche je ovih dana također priopćio da je američkom sudu podnio tužbu protiv druge najveće švicarske banke Credit Suisse, potražujući više od pola milijarde dolara zbog bankovnog ulaganja u rizičnu imovinu. Roche tvrdi da je američka podružnica Credit Suissea farmaceutov novac ulagala u rizičnu imovinu iako je istodobno obećavala da će kapital čija se vrijednost procjenjuje na više od 545 mil. dolara uložiti u sigurne financijske instrumente.

U Novartisu nikad bolje
O rastu rezultata za treće tromjesečje izvijestio je i švicarski farmaceut Novartis. Kako je rekao predsjednik Uprave Daniel Vasella, tvrtka bi ovu godinu mogla završiti s rekordnim rezultatima. Neto dobit u trećem tromjesečju Novarts je povećao nešto manje od 1 posto, na 2,1 milijardu dolara spram 2,09 milijardi dolara lani. Analitičari su prognozirali dobit od 2,11 milijardi dolara. Prihode je povećao 3% na 11,1 milijardi dolara. Prodajom novih lijekova, Lucentis, Exforge i Reclast, Novartis je generirao 1,3 milijarde dolara tromjesečnih prihoda. U kompaniji napominju da je snažan rast prodaje tih proizvoda izuzetno važan jer će u 2012. u SAD-u Novartis izgubiti patentna prava na Diovan i Gleevec, dva najprodavanija lijeka protiv visokog tlaka. U Novartisu prognoziraju da će prodaja ove godine ukupno porasti nešto manje od 10 posto.




Komentirajte prvi

New Report

Close