Hanfa suspendirala ST Kapital

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2008. u 11:45

Uprava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, na sjednici održanoj 2. listopada, donijela je rješenje kojim se ovlaštenom društvu ST Kapitalu iz Splita oduzima dozvola za obavljanje svih poslova s vrijednosnim papirima, objavljeno je na internetskim stranicama Hanfe.

U obrazloženju odluke se navodi da je Hanfa provela postupak redovnog nadzora nad ST Kapitalom temeljem Odluke Agencije o pokretanju postupka nadzora u kojem je utvrdila da ST Kapital nije postupao u skladu s odredbama ZTVP-a, odnosno sa sredstvima nalogodavaca je postupao protivno odredbama članka 64. stavka 2. te nije vodio knjigu naloga sukladno odredbama članka 63. stavka 2. ZTVP-a. Također se ističe kako je Hanfa utvrdila da je navedeno društvo u razdoblju od 5. veljače do 7. ožujka 2008. godine, koristilo novčana sredstva nalogodavaca bez njihovih naloga.

Naime, ST Kapital je u razdoblju od 31. siječnja do 11. veljače ove godine, izvršavajući više naloga klijenta-nalogodavca Elektroprometa za kupnju dionica izdavatelja Riz-odašiljača, oznake RIZO-R-A, došao u obvezu prema Središnjoj depozitarnoj agenciji u ukupnom iznosu od 872.878,35 kuna, koliko je iznosila novčana obveza klijenta prema ST Kapitalu. Budući da navedeni klijent nije podmirivao svoje obveze na datume namire, ST Kapital je za podmirenje svojih obveza prema Središnjoj depozitarnoj agenciji koristio novčana sredstva drugih nalogodavaca. Nadalje, u obrazloženju stoji da je navedeni klijent na dan 11. veljače djelomično podmirio svoju obvezu prema ST Kapitalu u iznosu od 697.036,85 kuna.

No, subjekt nadzora od istog klijenta i dalje zaprima i izvršava naloge za kupnju dionica RIZO-R-A sve do 20. veljače, čime isti povećava svoju novčanu obvezu za iznos od 230.784,25 kuna, te svoje ukupno dugovanje u iznosu od 406.626,00 kuna klijent ne podmiruje sve do 7.ožujka, do kada ST Kapital koristi sredstva s računa drugih nalogodavaca. Slijedom navedenog, radi podmirenja obveza jednog klijenta, ST kapital je koristio novčana sredstva drugih klijenata bez njihovog naloga, čime je postupio protivno odredbi članka 64. stavak 2. ZTVP-a.

Hanfa u obrazloženju odluke također navodi kako je uvidom u knjigu naloga za razdoblje od 1. listopada 2007. godine do 12.ožujka 2008. godine, utvrđeno da ST Kapital nije upisivao u knjigu naloga svaki nalog kronološkim redoslijedom prihvaćanja i označio ga pripadajućim rednim brojem, tako da je velik broj naloga izvršen prije nego što su isti zaprimljeni i upisani u knjigu naloga. Primjerice, 12. studenog 2007. godine u 16:15 sati pod rednim brojem 00917 u knjigu naloga je zaprimljen nalog za kupnju 20 dionica izdavatelja Hidroelektre niskogradnje po jediničnoj cijeni od 1.920 kuna. Uvidom u listu transakcija sa Zagrebačke burze istoga dana, uočeno je da je transakcija izvršena isti dan, ali u 15:09:51 sati, dakle prije nego je nalog zaprimljen i upisan u knjigu naloga.

Nadalje, u obrazloženju se navodi da je Hanfa 15. srpnja 2008. godine sastavila Zapisnik o provedenom postupku nadzora, na koji se ST Kapital pismeno očitovao 21. srpnja 2008. godine. Zaprimljeno očitovanje nije sadržavalo nove činjenice odnosno argumentaciju dotada utvrđenih činjenica koje bi ukazivale na drugačije okolnosti značajne za rješenje. Agencija je našla potrebnim upotpuniti činjenično stanje utvrđeno Zapisnikom o provedenom postupku nadzora, te je 9. rujna od subjekta nadzora zatražila dodatnu dokumentaciju u dijelu koje se odnosi na podmirenje novčanih obveza prema Središnjoj depozitarnoj agenciji. ST Kapital je 10. rujna Agenciji dostavio traženu dokumentaciju i svoje pisano očitovanje u kojem opisuje na koji način i u kojem razdoblju je koristio novčana sredstva s računa drugih nalogodavaca.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

vjerojatno nisu podmirili račun…
tak su meni jednom isključili struju [angry]

ups…………….

New Report

Close