‘HT je lider Deutsche Telekoma u primjeni IP tehnologija’

Autor: Bernard Ivezić , 04. rujan 2013. u 16:50
Claudia Nemet, članica Uprave DT-a

DT planira potpuni prelazak na IP tehnologiju, što bi se u Hrvatskoj trebalo dogoditi 2015., čime troškove održavanja mreže režu 30%.

Deutsche Telekom je usporedno s najavljenim investicijama od 12 milijardi eura u brzi fiksni i mobilni internet u Njemačkoj objavio da planira ulagati na svojim drugim tržištima. Hrvatski telekom, član DT grupe, tako se od iduće godine vraća ulaganjima u optiku, a daleko je otišao i u ulaganjima u mobilnu LTE mrežu.

U prvih pola godina operater je povećao investicije za 64,9 posto, na 612 milijuna kuna.Claudia Nemat, članica Uprave DT-a za Europu i tehnologiju, podsjetila je  na to da, osim investicija u mreže, kompanija snažno ulaže u razvoj i pritom je na DT-ovoj konferenciji Network Day, koja se u utorak održala u Berlinu, pohvalila HT. "Hrvatski telekom lider je u grupi Deutsche Telekoma u razvoju i primjeni tehnologija mreža temeljenih na IP tehnologiji i u TeraStreamu", naglasila je Nemat.

Pametna telekom mreža
Dodala je da DT želi do 2020. godne postati prvi europski operater, čija će se mreža temeljiti isključivo na IP tehnologiji. Očekuju tako da će troškovi održavanja mreže pasti za 30 posto, ali i da će se sposobnost kompanije da lansira nove proizvode i usluge s mjeseci i godina skratiti na dane i tjedne. Nemat je objasnila da u Njemačkoj dovršetak tog procesa očekuje 2018. godine, dok za HT kaže da će potpuno prijeći na IP mrežu do kraja 2015. godine."U DT-u smo svjesni toga da u budućnosti mobilne mreže same za sebe neće biti održive s obzirom na to da se neće moći nositi s velikim količinama podataka, a fiksne mreže kakve danas imamo neće moći postojati jer su zbog različitih tehnologija previše kompleksne i zato idemo prema tom potpuno IP pristupu", objasnila je Nemat.

To znači gradnju LTE i optičkih mreža, ali i korištenje takozvane VDSL2 tehnologije, koja omogućuje surfanje preko postojećih telefonskih žica brzinom do 200 Mbps. Inače, u Hrvatskoj je VDSL prvi ponudio H1 Telekom, koji planira preuzeti Vipnet.Nemat je objasnila kako Deutsche Telekom već testira VDSL2 u Grčkoj, ali i da će puna korist od tih tehnologija doći za koju godinu, kad ih se spoji s tehnologijom takozvane hibridne mreže, koja se trenutačno testira u Crnoj Gori."Time ćemo za koju godinu imati pametnu telekom mrežu koja će sama procjenjivati je li vaše podatke efikasnije i povoljnije slati preko fiksne ili mobilne linije, a vi to na brzini prijenosa nećete osjetiti", kaže Nemat.

Tera Stream
Thomas Kiessling, voditelj razvoja proizvoda i inovacija DT grupe, istaknuo je kako im je cilj u idućih nekoliko godina brzinu pristupa internetu povisiti na barem 100Mbps."S tim da imamo želju, ali to nije nešto što zasad možemo obećati, da nas korištenje svih tih novih tehnologija dovede do toga da ponuda koja sadrži brzinu skidanja podataka s interneta od 200 Mbps i brzinu skidanja podataka od 90 Mbps postane uobičajena", istaknuo je Kiessling. U tome, objasnio je, važnu ulogu igra TeraStream, za koji je istaknuo da se razvija jako dobro."Za DT je osnovno poslovanje telekom mreža i zato sam sretan što mogu reći da smo u procesu patentiranja nekih rješenja iz TeraStreama i da je T-System zainteresiran za to rješenje koje smo radili u suradnji s partnerima iz Silicijske doline i iz Hrvatske", navodi Kiessling. Nemat je pohvalila HT-ovu IP televiziju MAXtv, za koju je istaknula da je najuspješniji IPTV proizvod u cijeloj DT grupi."Riječ je o proizvodu koji pokazuje koji je inovacijski potencijal DT-a, a prihodi od IPTV-a kao nositelja inovativnosti DT grupe rastu 18 posto godišnje", zaključila je Nemat. 

Planovi za Njemačku

Pretvorit će Hamburg u wi-fi grad 

DT je najavio da mu je plan u Njemačkoj do 2015. godine povećati brzinu mobilnog interneta na 150 Mbps na više od 60 posto teritorija. Usporedno će za 65 posto kućanstava povećati brzinu pristupa internetu preko fiksne linije na 100Mbps. Pretvorit će Hamburg u wi-fi grad, sve brze linije vlakova će također opremiti wi-fijem, kao i 5200 kilometara drugih željezničkih linija, te će uvesti wi-fi u 16 zrakoplovnih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close