Građani putem aplikacije sami prijavljuju probleme, a službe odmah izlaze na teren

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2017. u 10:46
Screenshot

Sustav e-intervencija omogućuje gradovima i županijama brže i jeftinije održavanje cesta i komunalne infrastrukture.

Nekoliko gradova u Hrvatskoj svoje je poslovanje i funkcioniranje upotpunilo informacijskim sustavima koje potpisuje tim zagrebačke informatičke tvrtke Promet i prostor. Ova zagrebačka tvrtka orijentirana je na izradu i implementaciju suvremenih programskih rješenja baziranih na GIS tehnologiji (Geografski Informacijski Sustav). Najvažnija karakteristika njihovih proizvoda je mogućnost upravljanja prostornim podacima, a sve s ciljem ostvarivanja visoke razine strateškog vođenja grada, općine ili tvrtke.

Jedno od njihovih rješenja kojim se operativni procesi pojednostavljuju je sustav e-intervencija. Na ideju su u Promet i prostoru, otkrili su nam u razgovoru, došli nakon što su uvidjeli da se primjerice podaci o održavanju cesta pohranjuju u velikom broju registratora u kojima se kasnije vrlo teško snalaziti. Ono je primarno namijenjeno gradskim i županijskim službama u čijoj su nadležnosti upravljanje i održavanje prometnica i komunalne infrastrukture. Sustav funkcionira tako da građani putem aplikacije Popravimo.hr prijave uočeni problem pa odgovorne gradske službe odmah izlaze na teren i saniraju ga. Kod gradova koji nemaju aplikaciju probleme prijavljuju zaposleni u komunalnim odjelima gradova (komunalni redari), odnosno ophodarske službe županijskih uprava za ceste. Velika prednost sustava je i slanje povratne informacije o sanaciji, odnosno svaka je aktivnost prostorno, vremenski i kategorijski evidentirana u sustavu.

Tako, navode u Prometu i prostoru, e-intervencija gradovima i županijama štedi vrijeme i novac. Konkretno, zahvaljujući mogućnosti kvalitetnijeg praćenja troškova za svaku pojedinu intervenciju eliminiraju se suvišni troškovi. Do sada se ovim sustavom, za čiju je kompletnu instalaciju potrebno oko dva tjedna, u Hrvatskoj već koriste šest gradova – Karlovac, Jastrebarsko, Velika Gorica,  Popovača, Ogulin i Šibenik te Toplana Karlovac. Jastrebarsko je, zahvaljujući između ostalog i implementaciji rješenja tvrtke Promet i prostor, 2015. proglašen najboljim u kategoriji Pametna uprava u sklopu projekta Poslovnog dnevnika ‘Pametni gradovi – gradovi budućnosti’. “U razdoblju kraćem od dvije godine automatizirali su sve procese održavanja, što je potpomogla činjenica da se radi o relativno malom gradu koji ima brzu i efikasnu upravu koja je brzo prihvatila ovakav sustav i počela ga koristiti”, poručili su iz Prometa i prostora.     

Komentirajte prvi

New Report

Close