Vlada Alenke Bratušek rasprodaje manjinske udjele u tvrtkama

Autor: Darko Bičak , 01. listopad 2013. u 16:53
Slovencima dogorjelo do noktiju, država se mora riješiti udjela u brojnim tvrtkama

Prodaju se državni udjeli od 8,26 do 15,38 posto u 10-ak tvrtki u Sloveniji, a na red dolazi i veći broj ostalih poduzeća.

U Sloveniji su u tijeku velike transformacije u tvrkama koje su u potpunom ili djelomičnom vlasništvu države. Najzvučnija prodaja je ona Telekoma Slovenije, no tu je još niz drugih tvrtki.

Čišćenje portfelja
Poslovni dnevnik Finance tako doznaje da će u prodaju manjinski udjeli države u 10-ak tvrtki. Između ostalih tu je Intertrade ITA s 15,38 posto državnog udjela, Kompas MTS s 11,35, Pomurske mlekarne s 8,39, Salus s 10,53 i Velana s 10,5 posto državnog udjela. Na prodaju će i mariborski SM Strojkoplast i celjski CRI.Intertrade ITA je trgovačko društvo koje se bavi zastupstvom stranih tvrtki u Sloveniji. Prema sudskom registru ima temeljni kapital od 2,92 milijuna eura. Direktor tvrtke je Andraž Prelesnik, a predsjednik Nadzornog odbora Franc Bohnec. Kompas MTS (Kompas mejni turistični servis), koji se za razliku od turističke agencije Kompas, ne bavi turizmom nego trgovinom sa svojom mrežom od 24, uglavnom, graničnih shopova. Također je aktivan i u online prodaji. Temeljni kapital društva je 2,48 milijuna eura. U 2012. je tvrtka sa 160-ak zaposlenih ostvarila 107,5 milijuna eura prihoda i 4,7 milijuna eura neto dobiti. Kompas MTS se nedavno spominjao i kao jedan od glavnih ponuđača za većinski udio u Mladinskoj knjizi, najvećem izdavaču u jugoistočnoj Europi koji ima tvrtke u šest zemalja regije, između ostalih i Mozaik knjigu Zagreb.

 

80milijuna

tona mlijeka godišnje prerade Pomurske mlekarne

No, u prvom pokušaju privatizacije su odustali zbog, navodno, prevelikih dubioza Mladinske knjige koje su otkrivene dubinskom analizom. Država će se riješiti i 8,39 posto udjela u Pomurskim mlekarnama iz Murske Sobote koje imaju 173 zaposlenih i temeljni kapital od 4,17 milijuna eura. Ova tvrtka godišnje preradi 80 milijuna tona mlijeka – za usporedbu zagrebački Dukat preradi oko 240 milijuna tona mlijeka, a varaždinska Vindija 170 milijuna tona. Pomurske mlekarne 70 posto svoje realizacije imaju na domaćem slovenskom tržištu, a 30-ak posto završi u izvozu, uglavnm u zemljama Europske unije. Slovenija će se riješiti i svojeg udjela od 10,53 posto u veledrogeriji Salus koja se bavi proizvodnjom i veleprodajom farmaceutskih i medicinskih pripravaka i dodataka prehrani. Tvrtka je osnovana 1969. godine. U prvih šest mjeseci 2013. godine Salus je imao prihod od 89,8 milijuna eura i neto dobit od 1,42 milijuna. 

Kemijska industrija
Osim Salusa, "na bubanj" će i udio u kemijskoj tvrtki TKI Hrastnik iz istoimenog mjesta koje se nalazi u središnjoj Sloveniji, između Ljubljane i Celja. TKI je dioničko društvo sa 153 zaposlenih. Glavna djelatnost im je proizvodnja i prerada osnovnih industrijskih, specijalnih i laboratorijskih kemikalija. Godišnje se u Hrastniku proizvede 18.000 tona kemikalija baziranih na natijevem hidroksidu i 16.000 tona klora. Asortiman im obuhvaća veliki broj proizvoda za široku potrošnju, između ostalog, proizvode za čišćenje kućanstva, deterdžente i omekšivače za rublje, aditive u hrani te fine kemikalije. Proizvodni proces je podijeljen na tri profitna centra: Fosfate, Elektrolizu te Robu široke potrošnje. Na prodaju će i udio od 10,5 posto u tekstilnoj tvornici Velana iz Ljubljane.

Radi se o svojedobno jednoj od najznačajnijih tvrtki za proizvodnju zavjesa u jugoistočnoj Europi. No, kriza tekstilne indusrije, koja je u zadnjem desetljeću gotovo ugasila taj sektor u Hrvatskoj, odrazila se i na slovenskuk Velanu. Temeljni kapital od 5,88 milijuna eura je nedavno smanjen na 1,4 milijun. Tvrtka, koja trenutno upošljava sedam ljudi u prvom je polugodištu 2013. imala prihod od 473 tisuće eura, ali i gubitak od gotovo 400 tisuća.  Iako se ne nalazi u ovom državnom paketu, u problemima bi se mogao naći i ACH holding koji u vlasništvu ima djelatnost proizvodnje, autoindustrije, hoteljerstva, financija te telekomunikacija. Naime, dosadašnja Uprava tog Holdinga na čelu sa Sonjom Gole, dogovorila je reprogramiranje dugova teških 22 milijuna eura. 

Slom banke
Većina toga problema se namjeravala riješiti preko Factor banke. No, ta banka se našla u problemima te je pred likvidacijom. Stoga je nejasno kako će ACH sada to riješiti. Ljubljanski list Dnevnik nagađa da će ACH teško uspjeti reprogramirati dugovanja, a da pritom i dalje ostane vlasnik svojih glavnih tvrtki uzdanica – Adria Mobila i Autocommercea. Holding je lani imao ukupne obveze od 180 milijuna eura.

Sportska moda

Slovenski Toper preuzeli Bugari

Kada je prije pet godina revitaliziran brend sportske odjeće Toper, svojedobno popularan u nekadašnjoj Jugoslaviji, svi su očekivali da će to biti veliki impuls za posrnulu slovensku tekstilnu industriju. No, nedavno je tvrtka koja je vodila taj projekt, Lohnko Inženiring, otišla u stečaj. Razlog je što je njihov strateški partner iz Švicarske odlučio da mu se ipak ne isplati proizvoditi skupu odjeću u Sloveniji umjesto na jeftinijem istoku. Toper je sada preuzela bugarska Bulgaria Trade, no ni oni ne namjeravju imati proizvodnju u Sloveniji nego u Bugarskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close