Udruženi građevinari iz regije još se nadaju se da će ih spasiti Azija i Afrika

Autor: Poslovni dnevnik , 03. ožujak 2015. u 22:00
Libija, Alžir, Irak i Katar zainteresirani za tvrtke iz regije

Šansu za povratak na velike građevinske poslove vide i u projektima poput Beograda na vodi.

Miodrag Kostić, vlasnik srpske MK Grupe, izjavio je prije početka Kopaonik business foruma da je u regiji nužno povezivanje kompanija jer se samo na taj način može povećati konkurentnost gospodarstava država u regiji i povećati njihov BDP.

"Samo tako se gospodarstva malih zemalja regije mogu boriti s konkurencijom na svjetskom tržištu koja dolazi iz razvijenih zemalja. Male zemlje su u priličnom lošijem položaju u odnosu na velike zemlje", rekao je Kostić. On je dodao da ostaje veliko pitanje je li dovoljno ujediniti nekoliko malih kompanija iz regije da bi mogle uspješno nastupiti na svjetskom tržištu. Prema njegovim riječima, u regiji treba odabrati poslovne lidere iz različitih sektora gospodarstva i oko njih formirati klastere, pri čemu nije bitno jesu li iz Bosne i Hercegovine, Srbije ili Hrvatske i zatim pokušati izaći na svjetsko tržište. Upravo u tom pravcu krenuli su građevinari iz zemalja regije koji žele napraviti konzorcij kako bi zajednički nastupili na afričkom i azijskom tržištu na kojima su još uvijek traženi, te u velikim projektima koji su najavljeni u regiji, pišu Nezavisne novine.

 

6regionalnih

država ili entiteta iz regije pokušava udružiti građevinare

Upravo traju pregovori gospodarskih komora Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije o objedinjavanju građevinske operative za zajednički nastup na stranim tržištima. Među zemljama na kojima bi građevinari, kojima u gotovo cijeloj regiji ide izuzetno loše, mogli zajednički nastupati, a u kojima, kako se tvrdi, postoji velika zainteresiranost, su Libija, Alžir, Irak, Katar, ali i neke zemlje iz regije, poput Srbije, u kojoj su najavljeni veliki investicijski projekti poput Beograda na vodi.

Viktor Kobjerski, sekretar Udruženja za građevinarstvo Gospodarske komore Srbije, kaže da su građevinari iz Srbije traženi i u Francuskoj i da će s pojedinim "starim i provjerenim" tvrtkama početkom ožujka otići u Pariz na pregovore s francuskim građevinarima. Prema riječima Kobjerskog, Francuzi nude srpskim kompanijama da u velikim projektima u svijetu sudjeluju kao podizvođači, budući da francuske tvrtke imaju reference za najveće poslove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close