Srpski kralj šećera: ‘Čim se ukaže prilika za akviziciju u RH, reagirat ćemo’

Autor: Danijela Jozić/VLM , 18. svibanj 2013. u 14:37
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Miodrag Kostić istaknuo je kako je zainteresiran za hrvatske hotele i šećerane te da njegova MK Grupa akvizicije čeka “napeta” kao puška

"Čekamo kao napeta puška i čim se za nas ukaže prilika za akviziciju u Hrvatskoj, reagirat ćemo. Zanimaju nas hoteli, ali i vaše šećerane", izjavio je Miodrag Kostić, predsjednik MK Grupe, u Srbiji poznat kao 'kralj šećera' gostujući na panelu 'Hrana – što nas spaja to nas i povezuje' koji je održan u sklopu novosadskog poljoprivrednog sajma.

"Hrvatska je u turizmu ono što je Srbija u poljoprivredi. Za MK grupu nema puno potencijala u poljoprivredi u Hrvatskoj dijelom zato što je Agrokor zauzeo sve pozicije", našalio se Kostić kazavši da je zato njegova kompanija orijentirana na Ukrajinu koja ima 42 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ljerka Puljić, članica Uprave Agrokora nije htjela komentirati proces prodaje Mercatora ali je rekla:"Sigurno je lakše velikima i mi to otvoreno priznajemo. Mali volumeni jesu problem regije i ekonomska nužnost nas tjera na širenje", istaknula je. "Regija će se promijeniti ulaskom Hrvatske u EU, a problem je što se to događa u vrijeme ove velike recesije. Ohrabreni smo rastom BDP-a u Srbiji, ali stanje u drugim državama regije je i dalje loše, vidimo da se i Slovenija bori s izazovima", rekla je Puljić.

Emil Tedeschi, većinski vlasnik Atlantic grupe je poručio da kapital ne bira zastave nego priliku. "Biznis je uvijek ispred politike. To vidimo po onome što je Agrokor napravio u Srbiji ili Atlantic u Sloveniji i dalje u regiji", rekao je. Prema njegovim riječima pred nama su godine izvjesnog udruživanja u regiji. S njim se složio i Bojan Radun, vlasnik srbijanskog Nectara koji je prije par godina kupio slovenski Fructal.

"Za nas je ulazak Hrvatske u EU značajna promjena jer će nam biti isto plasirati robu iz Ajdovščine u Ljubljanu ili Rijeku", kazao je Radun.

Vedrana Jelušić Kašić, starija bankarica u EBRD-u je rekla da financijski ulagači imaju interesa za regiju, ali i da neće dugo čekati jer mogu otići na druga tržišta.

Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke je istaknuo da ta kompanija snima moguće akvizicije i u sektoru hrane i farmaceutike te izrazio žaljenje što je prijašnjih godina propustila prilike poput Droga Kolinske i Centroproizvoda.

"Meni nije teško reći što mislim. Situacija u Hrvatskoj nije dobra, stagnira, nema poduzetničke atmosfere, a pritom rastu štedni ulozi građana", rekao je Emil Tedeschi, odgovarajući na pitanje moderatora Zorana Šprajca o tome kako, s obzirom da je dobar prijatelj s premijerom Zoranom Milanovićem, ocjenjuje situaciju u Hrvatskoj.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije to šala nego zbilja…Agrokor doista drži sve u poljoprivredi i hrani…od jačih firmi izvan njega su još jedino ostali Žito,Vindija,Dukat i Pivac…Podravka i Franck izravno ovise o Agrokoru. Svi ostali su sporedno igrači

New Report

Close