Srbija će iz javnog sektora otpustiti 7000 zaposlenika

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2014. u 22:01
Najveće subvencije, 36,5 posto od ukupne svote dobit će poljoprivrednici/FOTOLIA

Smanjeni su i troškovi svih ministarstava prosječno za 15%, a za subvencije je predviđena 81 milijarda dinara umjesto 93,7 iz ove godine

U srpskom proračunu za 2015. godinu zbog racionalizacije javnog sektora masa plaća manja je za 6,5 milijardi dinara, što znači da oko 7000 ljudi ostaje bez posla, javlja Blic.

U skladu s programom racionalizacije koji se mora provesti do 30. lipnja 2015. masa plaća smanjena je za 2,5 posto u odnosu na 2014. godinu, a smanjeni su i troškovi svih ministarstava prosječno za 15 posto.Budući da su svim zaposlenicima u srpkom javnom sektoru plaće već linearno smanjene za deset posto, mnogi su se pouzdali u dodatne prihode, ali sada i na to više ne mogu računati. Prema nacrtu proračuna neće više biti netransparentnih bonusa, a osim plaće, zaposleni će moći očekivati isključivo jubilarne nagrade.

"Završavamo i rad na fiskalnoj strategiji. Nismo predvidjeli povećanje poreznih stopa, već samo bolju naplatu poreza. Sinhonizirat će se i aktivnosti između MMF-a i Svjetska banke prema Srbiji, dok Svjetska banka izrađuje program koji će pomoći restrukturiranje EPS-a, Željeznica Srbije i drugih sustava", kaže ministar financija Dušan Vujović. Usto, na državna jamstva za kredite koji bi poslužili za održavanje tekuće likvidnost neće više moći računati niti jedno javno poduzeća. Ove godine izdat će se samo nekoliko takvih jamstava, i to isključivo za investicijske projekte.Također, petnaest srpskih javnih agencija morat će cjelokupnu dobit ubuduće početi uplaćivati u proračun, a država u sljedećoj godini računa da će od toga ostvariti prihod od oko 1,6 milijardi dinara.

Od 50 posto ostvarene dobiti javnih poduzeća proračun će imati prihod od 15,3 milijarde dinara.Daleko manje novca nego prijašnjih godina predviđeno je u proračunu za subvencije, a riječ je o ukupno 81 milijardi, za razliku od ovogodišnjih 93,7 milijardi dinara. Najviše, 36,5 posto od ukupnog iznosa dobit će poljoprivrednici, zatim gospodarstvo (18,9 posto), Željeznice Srbije (14,1 posto), dok će se za ceste izdvojiti 8,2 posto. Proračunski dodatak za redovnu isplatu mirovina iznosit će 220,3 milijarde dinara, a povećava se iznos za socijalnu zaštitu, i to sa 110,8 milijardi koliko je isplaćeno ove godine, na 126,2 milijardi dinara, dok su za oko dvije milijarde dinara veći kapitalni izdaci.Kada je, pak, riječ o rashodima, srpska država najviše računa na iznos od smanjenih plaća u javnom sektoru i mirovina, ali i na učinke koje bi trebalo donijeti najavljeno sređivanje stanja u javnim poduzećima. 

Smanjene mirovine

Ušteda od 200 milijuna eura

Više od pola milijuna srpskih umirovljenika 10. prosinca dobilo je smanjene mirovine, čime će, kako predviđaju u vladi, biti ušteđeno gotovo 200 milijuna eura, javlja Al Jazeera. Zbog mjera štednje Ministarstvo financija je progresivno smanjilo sve penzije veće od 25 tisuća dinara, odnosno 210 eura. "Unatoč smanjenju plaća i mirovina, deficit će sljedeće godine iznositi gotovo 1.6 milijardi eura. To su jedine dvije stavke na kojima se najviše uštedjelo, nije se uštedjelo na subvencijama, gde se moglo 'istisnuti' barem još 150 milijuna eura. Posebno zato što bi sljedeće godine konačno trebalo završiti umjetno održavanje u životu kompanija koje nemaju tržište ni proizvod i koje samo postoje na papiru", kaže urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Treba nam još županija i gradova!

Srbija strogo poštiva uoute EUROPSKE KOMISIJE i drži se svih dogovora
s MONETARNIM FONDOM – jer hoće NOVAC !

Mi smo vješto izbjegavali zahtjeve Europske Komisije,
a MMF smatramo diletantima….i mislimo da znamo bolje…….

odlično, sada ih sve može zaposliti hrvatska, nama uvijek treba novih uhljeba. ministre mornar, gdje ste? evo vam prilike da hrvatska dobije 7000 novih službenika u javnom sektoru za čije školovanje nije platila ni lipe. 7000 ljudi, koliko bi to bilo novih referenata, povjerenika, odbora itd koji bi se mogli posvetiti razvijanju još bolje investicijske klime i projektiranju strateških projekata, kakav bi to uljev mozgova bio.

Ugledajte se na Komšije , oni se bar pokušavaju izvuči iz sranja :

javni sektor – 7000 manje zaposlenih,

smanjili troškove ministarstvima,

smanjili penzije ….

New Report

Close