Poslodavci u BiH povećavaju plaće da zadrže radnike

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2018. u 21:59
BiH već osjeća nedostatak kvalificirane radne snage/Goran Kovačić/PIXSELL

Građevinske tvrtke ne mogu pronaći obučene radnike jer su oni koji znaju raditi otišli u Njemačku, Austriju ili Sloveniju.

Zbog sve većeg odljeva mlađeg stanovništva Bosne i Hercegovine u inozemstvo, kao i neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta, domaći gospodarstvenici se već polako susreću s nedostatkom kvalificirane radne snage, piše Večernji list BiH.

Građevinske tvrtke već neko vrijeme ističu kako je postalo gotovo nemoguće pronaći obučene radnike jer su svi oni koji su znali raditi u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji… Ništa bolja situacija nije ni s velikim brojem drugih zanimanja. Situacija je podjednaka u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Tako je Prevent grupa objavila kako se suočava s velikim poteškoćama jer je u Visokom, od potrebnih 400 radnika za proizvodnju platnenih automobilskih presvlaka za model Ford Focus, uspjela angažirati samo dva.

 

2 radnika

uspio je zaposliti Prevent u Visokom od potrebnih 400

Uz nemogućnost pronalaska radnog mjesta, oni koji odlaze kao jedan od razloga često navode ekstremno niske plaće u BiH, koje u nekim tvrtkama iznose svega 400 do 500 konvertibilnih maraka (od 1600 do 2000 kuna), od čega se ne može preživjeti. Plaćanje prekovremenoga rada u velikom broju tvrtki je nepoznanica, a godišnji odmor postoji samo na papiru. Upravo kako bi zadržali kvalitetnu radnu snagu, pojedini poduzetnici iz Hercegovine odlučili su radnicima povisiti plaće.

Kako tvrdi zaposlenik jedne tvrtke u Grudama, njemu i njegovim kolegama plaće bi ove godine trebale biti znatno povećane.

"Prije je poslodavac mogao reći radniku da mu neće povećati plaću i da ide jer bi vrlo brzo našao drugog koji pristaje na njegove uvjete, međutim, vremena se mijenjaju. Oni koji su znali raditi odlaze. Tek sada kada imaju nekvalificirane radnike, koje najprije treba naučiti kako bi im počeli zarađivati, poslodavci postaju svjesni koga su prije imali. Kako bi spriječili ovakav scenarij u tvrtki u kojoj ja radim, donesena je odluka o povećanju plaće, u prosjeku za 100 do 300 KM (400 do 1200 kuna) u 2018. godini", rekao je sugovornik Večernjeg lista koji se bavi ljudskim resursima u jednoj kompaniji u zapadnoj Hercegovini. Najavljeno povećanje očekuju i određenom broju tvrtki u Širokom Brijegu. Zanimljivo je da su se na povećanje plaća odlučili upravo u Grudama i Širokom Brijegu gdje se zbilježi najmanji broj odlazaka u inozemstvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close