OPEC američkim naftašima zadao smrtni udarac

Autor: Tomislav Pili , 01. prosinac 2014. u 22:00
Fotolia

Oštar pad cijena izbrisao je u dva dana desetke milijardi dolara tržišne kapitalizacije američkih i europskih naftnih kompanija.

Odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) s prošlotjednog sastanka u Beču da ne smanjuju proizvodnju možda je zadala i konačni, smrtni udarac malim američkim naftnim kompanijama koje “crno zlato” dobivaju postupkom frakiranja. Iako odluka ministara OPEC-a i nije bila potpuno neočekivana, reakcija tržišta bila je izrazito burna. Cijena nafte je na svjetskim robnim burzama samo tijekom prošlog tjedna oslabila za čak 10 posto i spustila se ispod 68 dolara.To je razina na kojoj se cijena nafte nije nalazila posljednjih pet godina.

Oštar pad cijena nafte izbrisao je prošloga tjedna desetke milijardi dolara tržišne vrijednosti naftnih kompanija i najavio gubitak njihova statusa “sigurnog utočišta za kapital” jer bi ubuduće mogle biti manje profitabilne i isplaćivati manje dividende. Zbog toga je samo u petak na Wall Streetu S&P indeks naftnih kompanija potonuo više od šest posto, pri čemu je cijena dionice Exxon Mobila potonula više od četiri, a Chevrona više od pet posto. Time su izbrisani deseci milijardi dolara tržišne vrijednosti tih američkih naftnih divova.

Rasprodaje dionica nisu bile pošteđene ni europske kompanije. Reuters procjenjuje da je samo u europskom naftnom sektoru prošloga četvrtka i petka izbrisano 67 milijardi dolara tržišne vrijednosti. To je znatno više od 41,6 milijardi dolara, koliko su iznosile ukupne dividende u tom sektoru u drugom tromjesečju ove godine. Posebno je stradala dionica norveškog Statoila, izgubivši osam posto vrijednosti. Po sadašnjoj cijeni nafte kompanije iz dva najveća sjevernoamerička bazena imaju problem. Prema analizi kanadske Scotiabank, cjenovna razina nafte na kojoj bi sjevernoamerički proizvođači poslovali sa “pozitivnom nulom” nalazi se između 68 i 69 dolara za barel.

Iako se dio proizvođača unaprijed pripremio za nisku cijenu nafte, ako cijena za američku WTI naftu u sljedećih šest mjeseci ostane na približno 70 dolara, može se očekivati značajno smanjenje proizvodnje, procjenjuje Scotiabank, a prenosi Business Insider. To je ujedno i razlog prošlotjedne snažne rasprodaje dionica naftnog sektora. Ako cijena ostane na ovako niskim razinama, američki snovi o dostizanju prve pozicije na ljestvici najvećih svjetskih proizvođača nafte ostat će još neko vrijeme nedosanjani. K tome, dio sjevernoameričkih stručnjaka smatra da ova “noćna mora” može biti još gora. Tako je predsjednik udruge Kanadski prirodni resursi, milijarder Murray Edwards, izjavio za tamošnji list Financial Post, kako očekuje da nafta dotakne i razinu od 30 do 40 dolara za barel. Ipak, smatra da će se ciejna, ako i dotakne tu razinu, relativno brzo pomaknuti gore. 

Komentirajte prvi

New Report

Close