Još postoji nada za plinovod Južni tok

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2014. u 17:00
Prva alternativa za Južni tok predstavljena je paralelno s priopćenjem da je projekt otkazan/Reuters

Prva alternativa za Južni tok predstavljena je paralelno s priopćenjem da je projekt otkazan, Rusija je najavila gradnju plinovoda kroz Crno more prema Turskoj.

Projekt izgradnje plinovoda Južni tok mogao bi biti realiziran, prognozira američki centar za strategijska predviđanja Stratfor, ocjenjujući da bi Rusija mogla promijeniti svoju odluku o odustajanju od tog projekta, piše imternetski portal energetika.net.

Politički odnosi Moskve i zapada su trenutno gotovo jednako slabi kao za vrijeme Hladnog rata, ali je moguće da se bar s Europljanima poprave dovoljno da Južni tok ponovo bude razmatran, objavljeno je na internetskoj stranici Stratfora. Kako se navodi, članice EU Bugarska i Mađarska lobirale su u Bruxellesu da EU promijeni stav prema Južnom toku, a čak i Njemačka nastoji održati tu opciju u životu, za slučaj da dođe do dogovora u vezi krize u Ukrajini.

Prva alternativa za Južni tok predstavljena je paralelno s priopćenjem da je taj projekt otkazan. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je najavio da će Rusija graditi plinovod kapaciteta do 63 milijarde kubnih metara kroz Crno more prema Turskoj, uz eventualnu izgradnju plinskog čvorišta na granici Turske i Grčke, iz kog bi plin stizao u južnu Europu. Iz političkog ugla, plinovod prema Turskoj ima dosta smisla za Rusiju. S obzirom na slabe odnose Moskve i zapada, skupa izgradnja Južnog toka, koja bi bila na milosti europskih propisa, previše je rizična.

S druge strane, energetski projekt u suradnji s Turskom, jednim od najvećih kupaca ruskog plina, koji je pritom van EU, donosi brojne prednosti. Rusija bi i dalje imala rutu prema Europi koja bi obišla Ukrajinu, ali bi imala i veći utjecaj na Ankaru, na koju bi mogla utjecati da ne učestvuje u energetskim projektima koji nisu u interesu Moskve. Izgradnja plinovoda mogla bi biti jednako skupa kao izgradnja Južnog toka, što nije održivo uzevši u obzir gospodarske probleme u Rusiji i njezinu posvećenost opskrbe istočne Azije energijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close