Japan izašao iz recesije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2015. u 10:47
Foto: Press Association/PIXSELL

Japan je u posljednjem tromjesečju prošle godine izašao iz recesije.

 Japan je u posljednjem tromjesečju prošle godine izašao iz recesije, jer je gospodarstvo poraslo prvi puta nakon dva kvartala pada, no rast je slabiji nego što su analitičari procjenjivali.

Treće po veličini svjetsko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od listopada do prosinca za 1,5 posto na godišnjoj razini, pokazali su u ponedjeljak podaci vladinog ureda. To je manje od prve procjene o 2,2-postotnom rastu i manje od očekivanja analitičara.

Revidirani podaci za četvrto tromjesečje objavljeni su nakon niza mješovitih pokazatelja tijekom posljednjih mjeseci koji ukazuju na krhki oporavak od recesije. Analitičari smatraju da bi to moglo navesti središnju japansku banku na nove poticajne mjere kasnije tijekom ove godine kako bi se ubrzao rast gospodarstva i dosegnula ciljana razina inflacije.

Na tromjesečnoj razini, gospodarstvo je u četvrtom lanjskom kvartalu poraslo 0,4 posto, a ne 0,6 posto kako je pokazala prva procjena.

Rast u četvrtom tromjesečju uglavnom je narušen slabim poslovnim ulaganjima i zalihama. Kapitalna ulaganja pala su za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, naprema prelimirnanih 0,1 posto rasta.

Osobna potrošnja, koja je ključna za poticanje održivog gospodarskog rasta, porasla je za 0,5 posto, više od preliminarnih 0,3 posto.

Analitičari procjenjuju da će se gospodarski rast ubrzati u tekućem tromjesečju na 2,4 posto na godišnjoj razini, pokazuje anketa Reutersa. Međutim, neki ekonomisti sumnjaju da će se taj tempo održati.

Komentirajte prvi

New Report

Close