Državne tvrtke gubitaši daju beskamatne kredite radnicima

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2015. u 22:01
Kredit se vraća kroz deset ili dvanaest mjesečnih rata, FOTOLIA

Srpske energetske kompanije radnicima omogućile zajam od 400 eura.

Zaposleni u velikim srpskim energetskim kompanijama Srbijagas, EPS, Transnafta i Elektromreža Srbije ne moraju uzimati skupe kratkoročne gotovinske kredite kod banaka jer je njihov zajmodavac država koja će za ta poduzeća izdvojiti 1,7 milijardi dinara za pozajmice njihovim radnicima.

Zaposleni u tim državnim tvrtkama potpisali su prošlog tjedna nove kolektivne ugovore sa svojim poslodavcima u kojima su se izborili za godišnju pozajmicu od oko 50.000 dinara (malo više od 400 eura), koja se vraća godinu dana, i to bez kamata, pišu Večernje novosti. Ti krediti, koji donekle podsjećaju na bivše tzv. kase uzajamne pomoći, dijele se u rujnu, a sada je, prema riječima kaže predsjednika sindikata Srbijagasa Veljka Miloševića, najvažnije da ih zaposleni vrate. “Prijašnjih godina smo dobvali dodatnu plaću, a sada ništa. Imamo pravo samo na godišnju pozajmicu u visini prosječne plaće u državi, koja se po novom kolektivnom ugovoru mora vratiti kroz 10 ili 12 mjesečnih rata”, objašnjava Milošević. “Morali smo pristati na smanjenje bruto plaća od oko 10.000 dinara mjesečno. Došli smo u situaciju da TE Kolubara ima manju plaće od Beogradskih toplana”, tvrdi predsjednik sindikata EPS-a Milan Đorđević.

 

1,7 milijardi dinara

izdvojit će država za kreditiranje radnika

Sve bi to bilo prihvatljivo da nije riječ o državnim energetskim kompanijama koja su gotovo sve prošlu godinu završile u minusu, a taj gubitak, kako kaže ekonomist Ljubomir Madžar “nadoknađuju proračunski obveznici”. Naravno, postavlja se i pitanje povlaštenog statusa zaposlenika u državnim kompanijama u odnosu na one u privatnim tvrtkama. Radnici iz privatnog sektora, navode Večernje novosti, o sličnim uvjetima “mogu samo sanjati”. Podaci pokazuju da u Srbiji svakom trećem zaposlenom u privatnom sektoru plaća u prosjeku kasni i do dva mjeseca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close