Bugarska lobira za LNG terminal, podupire i Krk

Autor: Ante Pavić , 15. siječanj 2015. u 09:35
Mađarska je nedavno dala potporu gradnji LNG terminala na Krku/G. Kovačić/PIXSELL

Nadaju se novcu iz Junckerova investicijskog programa od 315 milijardi eura.

Bugarska je počela veliku lobističku ofenzivu kojom želi osigurati gradnju LNG terminala na obalama Crnog mora nakon što je odustajanjem Rusije od gradnje plinovoda Južni tok ispala najveća gubitnica. Želi iskoristiti tu poziciju kako bi udobrovoljila Bruxelles da otvori zajednički novčanik iz kojeg bi se financirala gradnja terminala kojim bi se opskrbljivale susjedne zemlje.

Bugarska se vlada nada da bi novac mogao doći iz velikog investicijskog programa vrijednog 315 milijardi eura, što ga je nedavno predstavio predsjednik EK Jean Claude Juncker. Pojedini bugarski mediji i političari s podsmijehom gledaju na taj plan jer nije jasno kojim će se plinom puniti terminal. Premijer Bojko Borisov odgovara da bi plin mogao biti ruski, turski ili bugarski iz bušotina na Crnom moru. Hrvatski sručnjaci za plin smatraju da se bugarska ideja ne sudara s hrvatskim planom gradnje LNG terminala na Krku.

Naglašavaju da je Rusija promijenila strategiju, a nova podrazumijeva gradnju više velikih terminala za ukapljeni plin, u što bi se mogao uklopiti i bugarski terminal. Mađarska je, pak, nedavno dala potporu gradnji LNG terminala na Krku te pokrenula ideju gradnje plinovoda koji bi ruski plin iz Turske dovodio preko Grčke, Makedonije i Srbije do mađarskih skladišta. Mađarska želi uskladištiti veće količine ruskog plina, a mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto izjavio je da je takav prijedlog već iznio ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku. Ocijenio je i da je potencijalni uvoz plina iz Hrvatske putem planiranog terminala za ukapljeni plin poželjno rješenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close