Američki rast u drugom tromjesečju najsnažniji u dvije i pol godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2014. u 15:46
Foto: Thinkstock

Američko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju najbržim tempom u dvije i pol godine.

Američko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju najbržim tempom u dvije i pol godine, pokazale su danas objavljene revidirane procjene, uz pozitivan doprinos gotovo svih sektora.

Američko ministarstvo trgovine povisilo je procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju na 4,6 posto, s dosada procijenjenih 4,2 posto. U prvom se tromjesečju gospodarstvo smanjilo 2,1 posto.

U razdoblju od travnja do lipnja aktivnosti su zabilježile najsnažniji rast od četvrtog tromjesečja 2011., zahvaljujući u prvom redu snažnijoj potrošnji kompanija i jačem rastu izvoza no što je prethodno procijenjeno.

Tako je potrošnja kompanija na opremu poskočila čak 11,2 posto, u odnosu na dosada procijenjenih 10,7 posto. Kompanije su više ulagale i u infrastrukturu, poput platformi za bušenje, a porasla su i ulaganja u istraživanje i razvoj.

Izvoz je porastao 11,2 posto, najsnažnijim tempom od posljednja tri mjeseca 2010., u odnosu na prethodno procijenjenih 10,1 posto.

Procjena osobne potrošnje potvrđena je pak na 2,5 posto budući da su pojačana izdvajanja za zdravstvenu skrb amortizirali slabiji izdaci za rekreaciju i manja potrošnja na trajna dobra.

Snažniji rast u drugom tromjesečju osigurava čvršću osnovu za aktualno tromjesečje, pri čemu dosad objavljeni gospodarski podaci, poput onih o proizvodnji, trgovini i gradnji kuća, signaliziraju nastavak uzleta, napominje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close