Američka vlada za 2016. prognozira najslabiji rast naftne proizvodnje u pet godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. siječanj 2015. u 12:49
Foto: Thinkstock

Američka vlada očekuje da će domaća proizvodnja nafte u 2016. godini porasti svega 2,2 posto.

 Američka vlada očekuje da će domaća proizvodnja nafte u 2016. godini porasti svega 2,2 posto, što bi bio njezin najslabiji rast u pet godina, u kontekstu oštrog pada cijena nafte koji je zakočio petogodišnji uzlet američkih aktivnosti sa škriljcem.

U prvim prognozama za iduću godinu, objavljenim u utorak, vladina uprava za energetske pokazatelje (EIA) procijenila je da će u 2016. godini domaća naftna proizvodnja porasti za 200 tisuća barela dnevno, na 9,5 milijuna barela dnevno. Ta količina nafte u barelima predstavljala bi najmanje povećanje od 2011. godine.

Premda bi to bio drugi najveći godišnji proizvodni prosjek u povijesti SAD-a, prognozirano usporavanje rasta proizvodnih aktivnosti zrcali dugoročni utjecaj pada cijena na proizvodnju budući da tvrtke počinju smanjivati skuplje proizvodne kapacitete u nekim formacijama škriljca.

"Mnoge naftne kompanije smanjile su svoja istraživačka bušenja u odgovoru na pad cijena sirove nafte i usredotočit će aktivnosti bušenja na etablirana područja koja već imaju produktivna polja", kazao je ravnatelj EIA Adam Sieminski u priopćenju.

Obistini li se vladina prognoza, 2016. godina označit će završetak gotovo 10-godišnjeg razdoblja povećanja američke proizvodnje.

Vlada je ujedno zadržala prognozu za ovu godinu kojom se predviđa rast proizvodnje za 720 tisuća barela dnevno, na oko 9,3 milijuna barela nafte dnevno. Do kraja 2014. proizvodnja je uvećana na 9,13 milijuna barela dnevno, prema podacima EIA-e.

Taj je odjel za pokazatelje pri američkom ministarstvu energetike ujedno podigao prognoze rasta svjetske potražnje za naftom i sada očekuje da će u 2016. ona dosegnuti 93,42 milijuna barela dnevno. To je 1,03 milijuna barela dnevno više no što su prognozirali za 2015.

Procjenjuju također da su globalne zalihe nafte u 2014. godini uvećane za gotovo 800 tisuća barela dnevno, što bi bio njihov najveći rast od 2008. godine.

U EIA-i pritom očekuju da će se zalihe nastaviti povećavati za 900 tisuća barela dnevno tijekom prve polovine ove godine, no da će njihov rast posustajati prema kraju godine, budući da rast isporuka nafte iz zemalja koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), posebno iz Sjedinjenih Država, slabi zbog nižih cijena nafte.

U toj vladinoj agenciji prognoziraju također da će cijene nafte ostati niske ove godine, pa bi se barelom sirove nafte na londonskom tržištu trebalo trgovati po cijeni od 58 dolara, te po 75 dolara u idućoj godini.

Što se tiče prognozi razine proizvodnje članica OPEC-a, u EIA očekuju da će ona u 2015. godini stagnirati, nakon čega bi u 2016. trebala pasti za 300 tisuća barela dnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close