Znate li kako napisati cost-benefit analizu za EU fondove?

Autor: Sponzorirani članak , 04. ožujak 2014. u 09:00
Studija izvodljivosti i cost-benefit analiza (CBA) zahtjevniji su dijelovi projekata za EU fondove

Studija izvodljivosti i cost-benefit analiza (CBA) zahtjevniji su dijelovi projekata za EU fondove.

Seminar EU FONDOVI – STUDIJA IZVODLJIVOSTI I COST-BENEFIT ANALIZA u organizaciji Hrvatskog instituta za financije (HIF) održava se u srijedu 12. ožujka 2014. s početkom u 8.30 sati. Iz predavanja mr.sc. Edina Hadžavdića, CFA i Ivana Serdarušića saznajte:

  • Uvod u izradu projekta (projektna ideja, planiranje, rokovi i prihvaljivost troškova, proces pripreme EU projekta) 
  • Gdje pripada i kako se vrednuje studija izvodljivosti ?
  • Izrada studije izvodljivosti
  • Dijelovi studije izvodljivosti (socio-ekonomski okvir, analiza izvedivosti i opcija, analiza potražnje, tehničko-tehnološka analiza, analiza ljudskih resursa, analiza lokacije i utjecaja na okoliš) 
  • Cost-benefit analiza (CBA) i njeni dijelovi;
  • Visina investicije (materijalni troškovi, nematerijalni troškovi, promjene u obrtnom kapitalu u promatranom vremenskom     razdoblju) 
  • Operativni prihodi i rashodi (direktni troškovi, opći i administrativni troškovi, troškovi prodaje i distribucije, prihodi) 
  • Financijski povrat investicije (FNPV(C) i FRR(K)) 
  • Izvori financiranja i financijska održivost 
  • Financijski povrat kapitala (FNPV(K) i FRR(K)) 
  • Osnove ekonomske analize (društvene koristi, ostali indirektni učinci, indikatori ekonomskih učinaka) 
  • Procjena rizika (procjena, upravljanje i smanjenje rizika) 
  • Analiza osjetljivosti (simulacija najboljeg i najgoreg scenarija)
  • Saznajte na PRAKTIČNIM PRIMJERIMA kako napraviti studiju izvodljivosti i cost-benefit analizu (CBA)! 

Prijavu za sudjelovanje možete ispuniti na web stranici Hrvatskog instituta za financije www.hif.hr ili slanjem osobnih podataka na info@hif.hr (ime i prezime, poduzeće, telefon i mail) te na telefone 4677 548 ili 091/4677 548. 

Ulazak Hrvatske u Europsku Uniju donio je brojne mogućnosti sufinanciranja projekata sredstvima kohezijskog fonda i strukturnih fondova EU. Osnovni dokument u pripremi takvih projekata predstavlja studija izvodljivosti te cost-benefit analiza (CBA) u  kojoj se detaljno prema propisanoj metodologiji analiziraju sve koristi i troškovi projekta. 

Cilj seminara je upoznavanje sudionika s cjelokupnom metodologijom te procesom izrade cost-benefit analize (CBA) kao ključnog dokumenta na osnovi kojeg evaluator ocjenjuje prihvatljivost projekta te donosi odluku o sufinanciranju iz sredstava kohezijskog i strukturnih fondova. 

Seminar vam omogućava da se upoznate sa studijom predizvodljivosti te studijom izvodljivosti te procesom njihove izrade. Nadalje, cilj je da se upoznate sa analizom profitabilnosti investicije, izračunom stope sufinanciranja te financijskom održivosti projekta kao i sa analizom osjetljivosti i rizika investicije. Kvalitetno napisana analiza temelj je za pozitivnu ocjenu evaluatora te je stoga izuzetno važno ovladati njezinim pojedinim dijelovima kao i biti upoznat sa procesom evaluacije.

Kroz praktične primjere, prezentacijom i osobnim iskustvom u području pripreme i provedbe EU projekata, nastojat će se polaznicima prikazati studija izvodljivosti i cost-benefit analiza (CBA). 

Mr.sc. Edin Hadžavdić (CFA) savjetnik je sa izuzetno širokim spektrom znanja iz područja financijske analize (simulacije projekata, uključujući i složene projekte javno privatnih partnerstva) te analize operativnog poslovanja kompanija. Relevantno iskustvo stekao je u KPMG-u i Privrednoj banci. 2007. godine stekao je CFA titulu (Chartered Financial Analyst). 2002. godine završio je ugledan MBA program na Rotterdam School of Management u Nizozemskoj. Magistrirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. 

Ivan Serdarušić, diplomirani ekonomist i magistar filozofije i književnosti, voditelj je razvoja i provedbe EU projekata u tvrtci PJR Consulting. Stručno znanje i iskustvo u području EU fondova stekao je u 5 godina rada u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Radio je na mjestima voditelja Odjela, voditelja projekata i stručnjaka za ugovaranje. Trenutni angažman uključuje mjesto stručnjaka za provedbu projekata na projektu IPA IIIc pri Ministarstvu znanosti te stručnjaka za PRAG u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska.

Sve informacije o seminaru i prijavi – www.hif.hr.

New Report

Close