Start-Up udruga kroz različite projekte uspješno surađuje sa domaćim i stranim kompanijama

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2015. u 09:24
Arhivska fotografija: Goran Jakuš / Pixsell

Misija je Udruge omogućiti mladim ljudima da budu konkurentni na tržištu rada i stvoriti svijest u društvu o poduzetnicima…

Predstavite sebe i stratup udrugu?

Amel Hadžipašić završio je 2010. godine diplomski studij ekonomije na FET „Dr. Mijo Mirković“ u Puli. Nakon završenog studija radno iskustvo stječe u financijama i računovodstvu, a zatim u dva poduzeća na konzultantskim poslovima pretežito radeći na pripremi međunarodnih i EU projekata te izradi poslovnih planova. 2013. godine javio se na natječaj Start-Up udruge vezan za osmišljavanje novih projekata, što kasnije rezultira i zaposlenjem u udruzi. Došao je do ideje o realizaciji dva projekta odnosno natjecanja u poslovnim slučajevima „Regional Case Study“ (RCS) i „Istrian Tourism Competition“ (ITC). Od tada osim vođenja projekata RCS i ITC, u udruzi sam radio i na pisanju projekata za nacionalne i EU natječaje te koordinaciji rada volontera. 

Od kada postoji udruga?

Start-Up udruga je osnovana 2010. godine u Puli. Udruga je do sada realizirala 10-ak projekata u kojima je sudjelovalo preko 500 osoba. Najpoznatiji dugogodišnji projekti udruge jesu Start Me Up, Regional Case Study (RCS) i Istrian Tourism Competition (ITC). Organizirali smo preko 100 različitih edukacija te posjeta poduzećima i institucijama. Trenutno imamo 55 članova.

Drago nam je da smo kroz različite projekte surađivali sa brojnim domaćim i inozemnim kompanijama – Adris Grupa, TDR, Infobip, Zagrebačka banka, OTP banka, Uniline, Prestige, Agenor automatika, Holcim, Rockwool, Maistra i dr. Uspješnu suradnju imamo i sa nevladinim i javnim sektorom odnosno sa Istarskom županijom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, FET „Dr. Mijo Mirković“, HBOR, HAMAG-BICRO, HGK, HOK, HUP, Istarskom razvojnom agencijom.

Odakle ideja za osnivanjem start up udruge?

IVANA AJDUKOVIĆ PREPUŠT (predsjednica Start-Up udruge):

Misija je Udruge omogućiti mladim ljudima da budu konkurentni na tržištu rada i stvoriti svijest u društvu o poduzetnicima kao pokretačima ekonomije i društva u cjelini. Sama je Udruga osnovana iz potrebe za djelovanjem u uvjetima u kojima nezaposlenost mladih doseže svoj vrhunac. 

Želja nam je da svojim radom doprinsemo smanjenju ovog negativnog trenda. Stoga nam je područje od posebnog interesa zapošljavanje i samozapošljavanje mladih i obrazovanje za poduzetništvo jer smatramo da su mladi ljudi današnjice poduzetnici naše budućnosti.

Koja je vaša misija i cilj i kako to provodite u djelo?

AMEL HADŽIPAŠIĆ (Start-Up udruga; voditelj projekata RCS i ITC):

Jedan od važnijih ciljeva udruge je povezivanje istaknutih i ambicioznih studenata sa uspješnim poslodavcima. Pogotovo je to aktualno imajući u vidu trenutnu gospodarsku situaciju u zemlji i veliku nezaposlenost među mladima. Sudjelujući u projektima udruge – Regional Case Study (RCS), Istrian Tourism Competition (ITC) i Start Me Up, mnoge su mlade osobe zaposlene u međunarodno uspješnim kompanijama poput Infobipa, Uniline-a što je i dokaz da ovakvi projekti osim uspješnih kompanija okupljaju i kvalitetne mlade pojednice. U zadnje vrijeme često nam se u potrazi za takvim pojedincima dodatno javljaju i poslodavci koji nikad nisu sudjelovali u projektima udruge što je dokaz prepoznatljivosti koje je udruga stekla u navedenom području.

S druge strane mlade osobe koje se odluče aktivno uključiti, na način da volontiraju u radu udruge i realizaciji različitih projekata koje provodimo, stječu praktična znanja odnosno neformalno radno iskustvo što poslodavci kasnije prepoznaju prilikom angažiranja na prakse, pripravništva ili zapošljavanja. Također, ciljevi udruge jesu i promicanje poduzetništva i poduzetničke kulture, poticanje zapošljavanja mladih osoba, poticanje na cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje i dr.

Koliko vas je zaposleno? Podjela posla? Kako sve to funkcionira, volonterski ili?

AMEL HADŽIPAŠIĆ (Start-Up udruga; voditelj projekata RCS i ITC):

Donedavno je sve bilo bazirano na volonterskom radu, a sve projekte udruge je realiziralo 10-ak aktivnih članova volontera. U zadnje vrijeme su zaposlene dvije osobe, a nedavno smo raspisali i natječaj za volontiranje u udruzi u kojoj su novi članovi našeg tima dobili mogućnost da sudjeluju u realizaciji sadašnjih projekata udruge poput RCS ili ITC-a, osmišljavanju novih projekata te sudjeluju u pisanju i provedbi EU projekata. To je prva godina da idemo sa time i baš smo ostali iznenađeni sa velikim odazivom mladih osoba iz cijele Hrvatske. Nedavno smo formirali i posebne timove za financije, marketing i IT koji će nam uvelike pomoći u realizaciji 10-ak projekata koje planiramo provesti u 2015. godini.

Na čemu trenutno radite od projekata? 

AMEL HADŽIPAŠIĆ (Start-Up udruga; voditelj projekata RCS i ITC):

Nakon uspješne prve godine, krajem ožujka počinje nam i 2. izdanje natjecanja ITC-a.  Istrian Tourism Competition (ITC) predstavlja jedinstveno natjecanje u poslovnim slučajevima iz područja turizma u cijeloj regiji JI Europe. Natjecatelji odabiru poslovni slučaj i rješavaju isti u timovima (2-3 natjecatelja), a na kraju se za svaki poslovni slučaj proglašavaju najbolja tri tima. U prvoj godini natjecanje je održano na lokalnoj razini, a u predstojećem 2. izdanju širi se na nacionalnu razinu pa će u njemu moći sudjelovati studenti svih Veleučilišta i Sveučilišta u Hrvatskoj. Još jedna novost što će suorganizatori 2. izdanja natjecanja biti studentske udruge, zborovi i organizacije iz Zagreba, Rijeke, Zadra, Šibenika, Dubrovnika…

2. izdanje ITC-a podržati će 30-ak različitih poduzeća, potpornih i obrazovnih institucija, udruga, studentskih organizacija te tijela lokalne i regionalne vlasti. Posebno smo zadovoljni jer su nam se odazvala poduzeća koja su vodeća u Hrvatskoj i šire u svojim područjima poslovanja te su dobitnici brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Natjecatelji će u 2. izdanju ITC-a moći odabrati između 4 poslovna slučaja, a očekujemo preko 100 prijava iz cijele Hrvatske. 

Koji je vaš najbolji uspjeh do sada?

AMEL HADŽIPAŠIĆ (Start-Up udruga; voditelj projekata RCS i ITC):

Pa svakako se ponosimo našim najdugovječnijim projektom Start Me Up, kojeg udruga od 2011. godine provodi u partnerstvu sa HUP-om, Istarskom županijom i FET “Dr. Mijo Mirković Pula”. 

Jedinstven je to koncept poslovnog usavršavanja u Hrvatskoj i okruženju, u kojem 20 mladih osoba izabranih natječajem, sudjeluje u 10-ak predavanja i radionica te posjeta poduzećima, potpornim institucijama poslovanja, udrugama te tijelima lokalne i regionalne vlasti. Izrazito uspješno je i nacionalno natjecanje u poslovnim slučajevima „Regional Case Study“ u čija je 2. izdanja sudjelovalo 220 studenata i mladih osoba iz cijele Hrvatske. Valja izdvojiti i projekte Model za Poduzetništvo i Zapošljavanje Mladih (Model PZM), Business English, Istrian Business Networking (IBN) i dr.

Koji su vam planovi za budućnost?

AMEL HADŽIPAŠIĆ (Start-Up udruga; voditelj projekata RCS i ITC):

Pošto udruga u 2015. godini slavi petogodišnjicu postojanja osim naših dugogodišnjih projekata poput Start Me Up-a, RCS, ITC i Business English-a, u ovoj godini ćemo realizirati i brojne nove projekte. Tako nam uskoro slijedi i EU akademija, a najesen nam predstoji poslovna akademija te konferencija iz poduzetništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close