Založili Vilu Ambasador i kupili 80 posto hotela Cavtat

Autor: Tin Bašić , 17. rujan 2013. u 22:00
PBZ je dao i garanciju od 36,45 milijuna kuna za preostale dionice Hotela Cavtat/Filip Brala/PIXSELL

Hipotekom je dobiven kredit od 20,53 milijuna eura i kada se to podijeli s brojem kupljenih dionica dobije se 307,96 kuna po komadu.

Da bi kupili 80 posto hotela Cavtat, Liburnia Riviera hoteli založili su sredinom lipnja Vilu Ambasador.

Zaključak je to koji se nameće ako se usporedi vrijednost hipoteke temeljem koje je Privredna banka Zagreb Liburnia Rivieri dala kredit od 20,53 milijuna eura s brojem dionica hotela Cavtat koji su kupili. Kada se iznos kredita pomnoži sa srednjim tečajem središnje banke na dan kupnje hotela Cavtat i taj iznos podijeli sa 496.296 dionica koliko su kupili od španjolske kompanije, dobije se 307,96 kuna. Iz Liburnia Riviere poručuju da su svi postupci i informacije vezani za kupnju dionica definirani su zakonom i kao takvi se obavljaju i objavljuju. Kažu da je o veličinama budućih investicija rano govoriti.

 

8,79posto

udjela u hotelima Cavtat vlasnik je država

Zanimljiv udio 
PBZ je Liburnia Rivieri u ponudi za preuzimanje dao i garanciju od 36,45 milijuna kuna za preostale dionice hotela Cavtat. U tom preuzimanju zanimljive su dionice Agncije za upravljanje državnom imovinom (Audio) koja je vlasnik 8,79 posto. Na internetskim stranicama Audia te su dionice na listi onih spreminih za prodaju na uređenom tržištu kapitala. Istodobno, te su dionice i na popisu kompanija u kojima država ima manje od 50 posto vlasništva, a pod rubrikom "državni porfelj – rasploživo", navedena je nula. Kontaktirali smo ured za upravljanje državnom imovinom iz kojeg su nam poručili da će dionice hotela Cavtat preuzeti Centar za restrukturiranje i prodaju. "Hotel Cavtat nije na popisu trgovačkih društava od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Strategijom je navedeno da će se u roku dvije do tri godine završiti privatizacijski proces u društvima koja nisu strateška, posebno u onima u kojima država ima udio ispod 25% kao što je u slučaju Hotela Cavtat", poručila je Ivana Ivanković, glasnogovornica DUUDI-ja. 

Ako država ne proda?
Te dionice su za Liburnia Rivieru posebno važne, budući da čine 8,79 posto udjela u hotelima Cavtat. Kada ih država ne bi prodala, Liburna bi se našla u problemu jer ne bi stekla više od 95 posto kompanije, a samim time ne bi imala mogućnost istiskivanja manjinskih dioničara. Iako Audio u svom portfelju ima dionice koje su rezervirane (zbog privatizacijskih priča iz prošlosti ili da bi takve dionice dodijelili braniteljima ili vojnim invalidima), ne mora značiti da ih ne može prodati ako se za to ukaže prilika. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

po meni je ovo preplaćeno 50%…sretno im bilo!!!

,Radije će država udjeliti BELJE,nego HCVT.Zamislite,dijeli po 200 a dobije se 300.Nije li mudrije dijeliti ŽTNJ sa nominalom 700,a branitelji dobiju 170,bilo je i po 70.
Lude li države!Ili možda korumpirane i izuzetno podatne za podobne????

New Report

Close