Obustavljen predstečajni postupak rovinjske Mirne

Autor: Suzana Varošanec , 25. veljača 2014. u 13:09
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Nagodbeno vijeće Fine objavilo je rješenje kojim se obustavlja postupak predstečajne nagodbe nad Mirnom Rovinj.

Nagodbeno vijeće Financijske agencije obustavilo je predstečajni postupak rovinjske Mirne! Nakon što je iscurilo vrijeme za predstečajni postupak, a nije izglasan plan restrukturiranja, Fina će sad  nadležnom Trgovačkom sudu uputiti prijedlog za otvaranje Mirninog stečaja. Rješenje o obustavi u svojem obrazloženju između ostalog sadrži praktički ponovljeni zapisnik o ročištu na kojem je plan propao. 

Postupak predstečajne nagodbe nad Mirnom otvoren je 17. srpnja 2013.  godine, a ročište za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja, nakon nekoliko odgoda, sazvano je za 4. veljače ove godine. Nekoliko dana prije tog ročišta Nagodbeno vijeće zaprimilo je podnesak u kojem tvrtka Geneza iz Pleternice i Grad Rovinj, kao strateški partneri, iskazuju interes za dokapitalizaciju Mirne na čemu se i temeljio plan restrukturiranja. Dan prije ročišta povjerenica predstečajne nagodbe Branka Malbašić dobila je i ponudu za dokapitalizaciju dioničara rovinjske Mirne Radovana Pavelića (10 posto udjela) i njegove tvrtke Equitas d.o.o., a prema najavi u zajedničkom djelovanju s vlasnikom požeškog Plamena Josipom Galićem. 

Na ročištu je predstavnik Porezne uprave tražio da se unese u zapisnik da će za navedeni plan restrukturiranja glasovati pod uvjetom da Hrvatska poštanska banka pretvori svoja potraživanja u kapital društva te da dodatnu dokapitalizaciju može izvršiti samo HPB. Na kraju izlaganja zatražio je očitovanje dužnika. No, po izjavi tog vjerovnika, odnosno Porezne uprave, Nagodbeno vijeće je utvrdilo da se radi o drugačijoj ponudi od one navedene u objavljenom planu dužnika o kojem se treba glasovati, odnosno da se radi o ponudi koja traži izmjenu postojećeg plana. Predstavnik Porezne uprave naglasio je da se radi o promjeni koja ne bi imala utjecaja na druge vjerovnike. To su podržali i punomoćnici HPB-a koji bi navedenom izmjenom plana postali novi strateški partner, a Podravka se više puta navodi kao zainteresirana za Mirnu. No, Mirnina Uprava ocijenila je da se radi o  promjeni plana koju oni ne mogu prihvatiti "jer ne znaju u kakvu bi poziciju došao dužnik promjenom strateškog partnera" i "da se mijenjaju anuiteti i način otplate obveza prema vjerovnicima, dok je predloženi plan koji je objavljen 4. veljače 2014. realno pripremljen i provediv i stoga Uprava stoji iza njega".

U rješenju Nagodbenog vijeća zaključuje se da je ponuda Porezne Uprave Ministarstva financija RH , odnosno HPB-a bila drugačija od one iz plana, te se radilo o ponudi koja traži izmjenu postojećeg plana. Stoga ja Nagodbeno vijeće odredilo da se može glasovati samo o planu koji predviđa dokapitalizaciju od strane tvrtke Geneza i Grada Rovinja koja je zaprimljena u zakonskom roku te je bila uključena u plan restrukturiranja koji je vjerovnicima bio dostupan u zakonskom roku (8 dana prije glasovanja). 

Protiv plana financijskog restrukturiranja glasovale su sve tri skupine. Uz državu – tijela javne uprave i trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu, koja je bila protiv, protiv plana u cijelosti su bili predstavnici banaka s tražbinom u iznosu od 4,9 milijuna kuna, te dobavljači koji potražuju 2,2 milijuna kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close