Zaba uvodi nove uvjete promjene kamatnih stopa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2012. u 13:28
- Poslovnica Zagrebacke banke. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Novi opći uvjeti primjenjivat će se na postojeće i nove ugovore o kreditu s promjenjivom kamatnom stopom.

Zagrebačka banka (ZABA) će od iduće godine primjenjivat će nove Opće uvjete promjene kamatnih stopa u kreditnom poslovanju s domaćim i stranim fizičkim osobama, kojima se mijenja način određivanja promjenjive kamatne stope, objavljeno je danas iz te banke. Ti opći uvjeti primjenjivat će se na postojeće i nove ugovore o kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, uključujući stambene, druge namjenske kredite te nenamjenske kredite. Promjene kamatnih stopa usklađuju se sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju. Postojeće kamatne stope ostaju iste do 1. srpnja 2013., kada će se po prvi puta usklađivati s promjenama varijabilnog dijela kamatne stope, navodi se u priopćenju.

Primjenom novih Općih uvjeta, mijenja se način određivanja promjenjive kamatne stope, tako da se kamatna stopa sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio se ne mijenja tijekom otplate kredita. Sukladno novom propisu, novi Opći uvjeti poslovanja Zagrebačke banke uređuju da varijabilni dio kamatne stope (parametar) može biti referentna kamatna stopa, primjerice EURIBOR, LIBOR, ZIBOR te Nacionalna referentna stopa (NRS). Svi parametri koje Zagrebačka banka ugovara bit će javno dostupni, od početka primjene Općih uvjeta 1. siječnja 2013., u poslovnicama Zagrebačke banke i na njenim internetskim stranicama.

Usklađivanje visine kamatnih stopa s promjenom parametara (povećanje/smanjenje) je šestomjesečno, a prvo usklađivanje provest će 1. srpnja 2013. godine, stoji u priopćenju. Usklađivanje postojećih promjenjivih kamatnih stopa s novim propisom provest će se kod stambenih kredita s valutnom klauzulom u eurima tako da će se primijeniti 6-mjesečna NRS1 za EUR, a na kunske kredite 6-mjesečni NRS1 za HRK.

Na sve druge kredite s valutnom klauzulom u eurima primijenit će se 6-mjesečni NRS2 za EUR, a na kunske kredite 6-mjesečni NRS2 za HRK. Na sve kredite sklopljene s valutnom klauzulom u CHF odnosno USD primijenit će se 6-mjesečni LIBOR za CHF, odnosno USD. Provedba usklađenja kamatnih stopa u najvećoj je mjeri prilagođena hrvatskim gospodarskim i financijskim prilikama, pri čemu su kamatne stope na dugoročno stambeno kreditiranje građana u HRK i EUR oslonjene na troškove financiranja hrvatskog bankovnog sektora iz depozita fizičkih osoba (NRS1) u tim valutama, kao na najstabilniji izvor financiranja hrvatskih banaka.

Za ostale kredite, koji se odobravaju na kraće rokove u HRK i EUR, primjenjivat će se NRS2 u tim valutama, koji odražavaju uvjete financiranja hrvatskih banaka iz ukupnih sredstava depozita prikupljenih na domaćem tržištu. Za razliku od međunarodnih referentnih stopa (EURIBOR i LIBOR), NRS predstavlja prosječni trošak pribavljanja depozita koji uključuje i kreditni rizik Republike Hrvatske i regulatorni trošak, kaže se između ostaloga u priopćenju. Dodatno, od 1. siječnja 2013. kamatne stope na dopuštena prekoračenja i kartične kredite su fiksne, zaključuje se u priopćenju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gospodine alert dobro ste protumačili i upravo su to lihvarske banke napravile!

Uz sve što ste točno predvidjeli i naveli, ugovarajući varijabilnu kamatnu stopu očekivao sam i dobra i loša vremena.

Sada, stabilizacijom na globalnim tržištima očekuju se bolja vremena, te snižavanje kamatnih stopa, a oni ju sada FIKSIRAJU na ovim VISOKIM razinama !

Znači, varijabilna je vrijedila dok je kamata rasla, a sada pred pad je proglašavaju fiksnom.

LOPOVI!!!

Upravo tako. Ne znam jesam li ja pogrešno protumačio, ali mi se nekako čini da me planiraju još dugorocnije pljackati vrlo jednostavna matematika. Kredit sam podigao i CHF sa kamatom 4,2% i Libor je tada bio 1,83%. Sada je kamata 5% a Libor je 0.23% . Prema opcim uvjetima novim ostaje kamata ista(moja 5%), a formula je Fix + Var = Kamata pa kako je glavni dio Varijabilnog Libor i kako je trenutno 0.23 Fixni dio ce narasti i ostati kako sama varijabla kaze Fixan.,a varijabilni dio je s obzirom na najnizi Libor minoran sa mogucnoscu samo da raste. Dakle trenutna kamata 5% mi moze samo rasi. Padati ne. U prijevodu ako prihvatim nove Opce uvjete potpisujem da se slazem da mi banka u narednom periodu samo moze povecati kamatu. Jeli oni misle da smo mi stvarno tako ludi. Bio sam lud jednom ( i tada sam racunao.,ali nisam imao sve parametre.,a sada su ih sami objavili) ali vise ne budem.

Kolonizatori smišljaju nove načine kako da građanima izbiju kune iz novčanika.

New Report

Close