U većini vinogradarskih regija uskoro počinje berba grožđa, a neke sorte su već pobrane. Kako kažu vinari, vrijeme je to kada se nakon cjelogodišnjeg rada i brige te osluškivanja prirode, ubiru plodovi te nastavlja put do kvalitetnog vina.
U većini regija urod je manji nego lani, no vinari najavljuju da je kvaliteta i ove godine vrhunska. Enologinja Nika Silić Maroević zadužena za sve što se događa u bačvama vinarije Korta Katarina na Pelješcu na krajnjem jugu Dalmacije, naglašava da je ovogodišnja berba najbliže redovnoj, normalnoj godini.
Odoljeli nepogodama
Iako ih je zabrinuo kišni lipanj, divlje svinje i tuče, Silić Maroević zaključuje kako ih čeka vrlo dobra berba. "Ove godine rokovi su gotovo kao u knjizi što i jest najbolje, jer je loza prošla normalan period dozrijevanja pa očekujemo ostvarenje punog potencijala naših vinograda. U tijeku je berba grožđa za rose, u najavi je berba pošipa, a berba za crno vino će još pričekati. Zadnjih godina nailazimo na problem s radnom snagom. S obzirom na to da selektivno beremo i nemamo udarni ritam branja, nekako se snalazimo, ali problem postoji˝, ističe Silić Maroević.
U vinariji Tomić na Hvaru berba je krenula krajem kolovoza, a očekivanja su vrlo dobra. "Prva je berba pošipa, a odmah iza nastavljamo s cabernet sauvignonom iz ekološkog vinograda. Kvaliteta grožđa je zasad odlična. Očekujemo vina punijeg tijela, bolje obojenosti, s nešto dužim periodom dozrijevanja", kaže Sebastijan Tomić te kao specifičnost ističe hladan početak vegetacije u svibnju koja se odražava i na kasniji početak berbe. "Za kasnije sorte ćemo efekt tek vidjeti u terminu od 15. do 30 rujna, a ovisit će o o količini padalina i dozrijevanju", napominje Tomić.
Maroević
Ove godine rokovi su gotovo kao u knjizi što i jest najbolje za lozu.
Berba u Međimurju očekuje se tek oko 15. rujna, no vinar David Štampar ističe kako je grožđe u izvanrednom stanju. "Ove godine ne čuvamo grožđe za predikatna vina već samo za klasična i pjenušac. Zasad nemamo problema s radnom snagom, a smatram da neće biti ni u budućnosti jer ljudi vole ići u berbu. Ova je godina zaista bila izazovna zbog vremenskih neprilika, ali zbog izazova i volimo ovaj način života. I ove ćemo godine dobiti vina vrhunske kvalitete, iznimno karakteristična za naš kraj", kaže Štampar.
Martina Krauthaker Grgić iz vinarije Krauthaker naglašava da je ove godine cvatnja u Slavoniji bila nešto kasnije pa se početak berbe očekuje u prvom tjednu rujna. "Grožđa će biti manje s obzirom na to da je prošla godina bila neuobičajeno rodna. Na nekim sortama smo skidali grožđe da bude manji prinos radi bolje kvalitete, a zdravstveno stanje vinograda je dobro pa očekujemo i solidnu berbu. Problema s radnom snagom ima, ali smo uspješno našli broj berača koji nam treba. Veći je problem pronaći berače u bližoj okolici jer kada stižu berači iz udaljenih mjesta, to povećava troškove same berbe", objašnjava Krauthaker Grgić.
Otežavajući faktor
Istarska vinarija Franković ovogodišnju berbu je, kao i svake godine, započela sakupljanjem grožđa za bazu pjenušca Stella. "Za tu bazu beremo tri sorte bijelog vina, malvaziju, chardonnay i sauvignon i to beremo količinu koja nam treba za pjenušac dok ostatak beremo nekoliko dana kasnije", kaže Josip Franković napominjući da nedostatak radne snage i ove godine otežava berbu. "S tom se problematikom susrećemo svake godine i svake godine je sve teže, ali uspijemo se nekako snaći. Prošla godina i ova su dosta slične i po kvaliteti i po kvantiteti te smo zaista zadovoljni", zaključuje Franković.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Šećer na akciji.
Prevedeno: Domaće vino još skuplje. Uvoznici, osigurajte dovoljne količine jeftinog vina iz makedonije.
Uključite se u raspravu