Varaždinska regija prva (poduzetno) izlazi iz krize

Autor: Saša Paparella , 15. ožujak 2015. u 22:00
Damir Kirić (Gumiimpex) i Dubravko Hoić (Calzedonia)/M. Jurinec/PIXSELL

Varaždinska županija dosad je uložila 64 milijuna kuna u gospodarstvo kroz kredite sa sufinanciranom kamatom, računaju i na fondove EU.

U Varaždinu se trenutačno putem natječaja nudi 300 radnih mjesta, a nezaposlenost je u godinu dana smanjena za 21 posto. Dobri su rezultati i u turizmu: u prva dva mjeseca imali smo 18 posto više noćenja nego lani. Takvi podaci daju razloga za optimizam, a vjerujem da će takvi trendovi nastaviti.

Ovaj grad i cijela regija prvi u Hrvatskoj izlaze iz krize, rekao je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš u petak prilikom otvorenja manifestacije Poslovni uzlet, održanoj u poslovnom dijelu varaždinske Arene. Habuš je izvijestio nazočne da je Gradsko vijeće na sjednici održanoj u četvrtak donijelo dvije važne odluke: izašli su iz nepovoljnog najma 780.000 četvornih metara za razvoj gospodarske zone, a donesena je i odluka za davanje u zakup varaždinskoga aerdoroma, gdje će se također razvijati gospodarska zona. "Stvaramo preduvjete da svi oni koji žele investirati sada imaju priliku to i učiniti", pozvao je Habuš. Podsjetio je na to da je Varaždin i nastao na malom poduzetništvu i obrtništvu.

 

18posto

više noćenja bilježi Varaždin u prva dva mjeseca 2015.

"Kao grad pokušavamo pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Poslovni uzlet pomoći će Varaždinu da postane poslovno još konkurentiji", rekao je gradonačelnik. Dožupan Alan Košić podsjetio je na to da je Važardinska županija dosad uložila 64 milijuna kuna u gospodarstvo kroz razne kredite sa sufinanciranom kamatom, a ubuduće se računa i na pomoć pretpristupnh i kohezijskih fondova EU. Posebno je pohvalio svojedobni dolazak Calzedonije, jer su Talijani zaposlili mnoge radnike koji su ostali bez posla u Varteksu. "Nakon njih došli su i drugi ulagači iz Italije, Austrije, a sada i jedna poljska tvrtka otvara stotinu radnih mjesta", pohvalio je strane ulagače dožupan Košić. Nadica Žužak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, naglasila je da je u Hrvatskoj moguće poslovati i uspjeti, a kao važan cilj istaknula je promenu percepcije poduzetničkog okruženja.

"Po svim pokazateljima Hrvatska je posljednjih mjeseci počela izlaziti iz krize. Izmijenili smo Zakon o PDV-u, a u pripremi je zakon o razvoju malog gospodarstva. Naše ministarstvo preko Poduzetničkog impulsa nudi 4,4 milijarde kuna, pri čemu jedan poduzetnik može dobiti do 15 milijuna kuna. Vremena za prijave još ima jer u Hrvatskoj nema stotinu već gotovih projekata s ishođenom građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom", rekla je Nadica Žužak.

Nazočnima se obratio i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, koji je obrazložio zašto se Varaždin prijavio za Europsku prijestolnicu kulture 2020. "Prijavili smo se s još devet gradova iz četiriju županija kao regija Hrvatski sjever. Takvi projekti pomažu poduzetništvu, a povrat uloženog novca je između četiri i deset puta. Kulturna industrija u nekim zemljama čini i do 12% BDP-a. Postanemo li Europska prijestolica kulture, povećat ćemo broj dolazaka i duljinu boravka turista u varaždinskoj regiji. Sve što izgradimo za tu priliku bit će održivo i nakon 2020. Imamo što pokazati, a ubuduće ćemo imati još i više", poručio je Rojnik. 

Izjave sudionika:

Projekti poput europske prijestolnice kulture pomažu i poduzetništvu, dovode više turista 
Raymond Rojnik, Koncertni ured Varaždin

Putem Poduzetničkog impulsa nudimo 4,4 milijarde kuna, pri čemu jedan poduzetnik može dobiti do 15 milijuna kuna 
Nadica Žužak, Ministarstvo poduzetništva

Odlučili smo dati u zakup varaždinski aerodrom, gdje će se također razvijati gospodarska zona 
Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina

Nakon Calzedonije došli su i drugi ulagači iz Italije, Austrije, a sada i jedna poljska tvrtka otvara 100 radnih mjesta 
Alan Košić, varaždinski dožupan

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da vidimo podatak koliki je broj zaposlenih sad i prije godinu dana. Nema izlaska iz krize dok god se taj pokazatelj krije.

Nema goreg za Varaždin,- nego staviti Međimurje ispred njih. To im je
tradicionalno takva pljuska- da angažiraju sve moguće medijske kuće,
a ovaj put se to i vidi, nakon prvotnog napisa- kako bi se pohvalili
BUDUĆIM POKAZATELJIMA..KOJI ĆE BITI !….citirano…

Međimurje je sjevernija regija, zatvorena geografski – i u njoj nikad nije
vladao HDZ. U provođenju poticaja bilo je najstrože kontrole, društvena
briga je u svim kategorijama stanovnika očita i konstantna u mentalitetu
ljudi, a radne navike i suvremeni pristup poslu, još iz vremena povratka naših gastarbajtera , su saživjele.

Zato se Vraždinci, ne moraju ljutiti.Njihovi građani su nezadovoljni,
i sami govoore, da Varaždin dosta zaostaje u razvoju od Međimurja,
a kombinacija prihoda , turizam,tekstilna industrija i obrtništvo su
slabije dohodovni…
Potencijala ima, ali..treba vremena da cjelina , koja se sastoji od
ušminkanog Varaždina i infrastrukturno zaostalijeg Zagorja….harmonično
profunkcionira.

New Report

Close