Udruga Start-Up već pet godina potiče zapošljavanje mladih

Autor: Marta Duić , 04. travanj 2015. u 15:03
Članovi udruge na jednoj od mnogih manifestacija

Donedavno je sve bilo bazirano na volonterskom radu, a sve projekte udruge je realiziralo 10-ak članova, danas imaju dva zaposlena.

Udruga Start-Up osnovana je 2010. godine zbog nezaposlenosti mladih koja danas doseže svoj vrhunac.

Kako kaže Amel Hadžipašić, član udruge želja im je da svojim radom doprinesu smanjenju ovog negativnog trenda. Glavni ciljevi udruge jesu promicanje poduzetništva i poduzetničke kulture te poticanje zapošljavanja mladih osoba.  Udruga je do sada realizirala 10-ak projekata u kojima je sudjelovalo preko 500 osoba. Najpoznatiji dugogodišnji projekti udruge jesu Start Me Up, Regional Case Study (RCS) i Istrian Tourism Competition (ITC). Organizirali su više od 100 različitih edukacija te posjeta poduzećima i institucijama,  a  udruga trenutno broji 55 članova. ˝Misija je Udruge omogućiti mladim ljudima da budu konkurentni na tržištu rada i stvoriti svijest u društvu o poduzetnicima kao pokretačima ekonomije i društva u cjelini˝, istaknula je Ivana Ajduković Prepušt, predsjednica Start-Up udruge.

Amel Hadžipašić je nakon završenog studija ekonomije, smjer financijski menadžment, na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" radno iskustvo stjecao u financijama i računovodstvu, a zatim u dva poduzeća na konzultantskim poslovima pretežito radeći na pripremi međunarodnih i EU projekata te izradi poslovnih planova. Danas u Start-Up udruzi organizira projekte i pomaže mladima u potrazi za poslom.  "Moj prvi doticaj sa Start-Up udrugom bio je preko poslovnog usavršavanja za mlade  "Start Me Up" koje sam pohađao u 2012. godini. Pozitivno iskustvo sudjelovanja u projektu Start Me Up te entuzijazam i proaktivnost osnivača i volontera naveo je i mene da se aktivno uključim u rad udruge. Javio sam se na natječaj u kojem se tražio tim mladih koji će osmisliti i realizirati nove projekte udruge. Došao sam na ideju o realizaciji dva projekta odnosno natjecanja u poslovnim slučajevima "Regional Case Study" (RCS) i "Istrian Tourism Competition" (ITC).

Formirali smo tim od 4-5 osoba i uspješno realizirali projekte uz mentorstvo i pomoć dugogodišnjih volontera i osnivača udruge. Od tada osim vođenja projekata RCS i ITC, u udruzi sam radio i na pisanju projekata za nacionalne i EU natječaje te koordinaciji rada volontera", kaže Amel Hadžipašić. Sudjelujući u projektima udruge – Regional Case Study (RCS), Istrian Tourism Competition (ITC) i Start Me Up, mnoge su mlade osobe zaposlene u međunarodno uspješnim kompanijama poput Infobipa, Uniline-a, a javljaju im se i novi poslodavci koji do sada nisu sudjelovali u projektima udruge. Donedavno je sve bilo bazirano na volonterskom radu, a sve projekte udruge je realiziralo desetak aktivnih članova volontera.

Danas su zaposlene dvije osobe, a raspisali su i natječaj za volontiranje u udruzi u kojoj su novi članovi našeg tima dobili mogućnost osmišljavanju novih projekata te sudjeluju u pisanju i provedbi EU projekata. Formirani su i timovi za financije, marketing i IT koji će pomoći u realizaciji projekata koje planiramo provesti u 2015. godini. "Iako sam prije početka volontiranja u udruzi imao relativno značajno radno iskustvo u različitim tvrtkama i područjima, mogu reći da sam volontiranjem i radom u udruzi stekao neprocjenjiva znanja, iskustva i kontakte. Iskustvo iz privatnog sektora u pripremi projekata za međunarodne i EU natječaje nadopunio sam pisanjem projekata za različite programe odnosno natječaje u udruzi.

Osmišljavajući i vodeći različite projekte u udruzi dobio sam priliku steći bogato iskustvo u područjima poput event managementa, prodaje, marketinga i PR u kojima prije toga nisam imao priliku raditi u praksi", poručio je Hadžipašić. Drugo izdanje natjecanja Istrian Tourism Competition (ITC) natjecanje je u poslovnim slučajevima iz područja turizma u cijeloj regiji JI Europe. Natjecatelji odabiru poslovni slučaj i rješavaju ga u timovima (2-3 natjecatelja), a na kraju se za svaki poslovni slučaj proglašavaju najbolja tri tima. U prvoj godini natjecanje je održano na lokalnoj razini, a ove godine se širi na nacionalnu razinu pa će u njemu moći sudjelovati studenti svih Veleučilišta i Sveučilišta u Hrvatskoj. Natjecanje podržava 30-ak različitih poduzeća, institucija, udruga, studentskih organizacija te tijela lokalne i regionalne vlasti.  U drugom nacionalnom natjecanju u poslovnim slučajevima "Regional Case Study" sudjelovalo je 220 studenata i mladih osoba iz cijele Hrvatske.  

Komentirajte prvi

New Report

Close