Prvih devet turističkih projekata koje bespovratno sufinancira EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. kolovoz 2014. u 11:55
Thinkstock

Hrvatsku turističku ponudu do 2016. trebala bi obogatiti realizacija devet turističkih projekata koje bespovratno sufinancira EU.

Hrvatsku turističku ponudu do 2016. trebala bi obogatiti realizacija devet turističkih projekata koje bespovratno sufinancira EU, većinom obnove i rekonstrukcije postojećih hotela, ukupno vrijednih 313,3 milijuna kuna.

Tih devet projekata su kao prvi iz turizma odabrani na prvom natječaju u Hrvatskoj za sufinanciranje iz strukturnih EU fondova, dobivši iz njih bespovratno ukupno 113 milijuna kuna.

Bespovratna EU sredstva odobrena su im temeljem prijave (i odabira) na prvom nedavno završenom natječaju za dodjelu prvih sredstava hrvatskim poduzetnicima iz EU fondova u okviru Operativnog programa regionalna konkurentnost 2017.-2013.

Rok za realizaciju svih projekata je 18 mjeseci ili do početka 2016., pri čemu uglavnom svi poduzetnici-nositelji tih projekata najavljuju raniji dovršetak, neki i do početka ljeta 2015. Tim projektima otvorit će se ukupno 150 novih radnih mjesta, i obogatiti ponuda ne samo objekata nego i destinacija u kojima posluju.

Najviše EU novca hotelu Park i Centru zdravog življenja Seget

Dva od devet projekata, obnova i rekonstrukcija splitskog hotela Park te gradnja hotela u sklopu Centra zdravog življenja Seget iz Segeta Donjeg (kod Trogira), dobila su najviše novca iz EU-a, ukupno 46 posto od ukupnih 113 milijuna kuna.

Pritom je projekt za hotel Park, ukupno vrijedan gotovo 90,3 milijuna kuna, iz EU-a dobio bespovratnih 26 milijuna kuna. Nakon predviđene gradnje, dogradnje, repozicioniranja sa četiri na pet zvjezdica, povećanja smještajnih jedinica s 57 na 73 te 'uvođenja' u ponudu kongresnog i wellness centra, zaposlit će novih do 35 djelatnika.

Time će jedan od najstarijih splitskih hotela na najbolji način ući u 2016. kada 'navršava' 95 godina. Direktor Joze Tomaš najavljuje početak radova u listopadu te dovršetak u lipnju ili srpnju iduće godine. Za hotel kaže da dobro radi, bilježeći i ove godine prosječnu godišnju popunjenost od 80 posto.

Iako ističe da je bilo zahtjevno pripremiti svu dokumentaciju za prijavu na natječaj za sufinanciranje iz EU-a, te da su na tome radili oko tri mjeseca i uz pomoć konzultanta, Tomaš poručuje da to nije nešto što se ne može svladati, pogotovo uz pomoć non-stop dostupnih službi Ministarstva poduzetništva i obrta, koje je operativno vodilo natječaj.

Pozivajući i druge poduzetnike da se javljaju na takve natječaje, Tomaš ističe da na njima nema nikakvog 'namještanja', da je sve transparentno, a važni su samo rad, trud i dobar projekt.

Projekt Centar zdravog življenja Seget dobio je 26 milijuna kuna iz EU-a, a s ukupnom vrijednošću od gotovo 77,2 milijuna kuna drugi je po veličini među devet 'odabranih'. Riječ je o projektu izgradnje hotela kategorije četiri zvjezdice sa 52 smještajne jedinice, wellnessom, kongresnim dvoranama i muzejom grafičkog dizajna iza čega stoji tvrtka Studio XXL, čijom će se realizacijom otvoriti 30-aknovih radnih mjesta.

Po ukupnoj vrijednosti od 37,6 milijuna kuna i odobrenih 16,5 milijuna kuna iz EU-a slijedi projekt rekonstrukcije hotela Dunav u Vukovaru, uz podizanje kategorije na četiri zvjezdice, povećanje broja smještajnih jedinica na 79 te uređenje wellness i kongresnog centra. Iza projekta stoji vinkovačka tvrtka Eurco, koja će otvoriti i novih 25 radnih mjesta.

Novi izgled, više zvjezdica i sadržaja te devet novih radnih mjesta trebao bi do 2016. imati i varaždinski hotel Park, što je projekt lokalne tvrtke Gastrocom ukupno vrijedan 32,2 milijuna kuna, a iz EU-a je dobio 12 milijuna kuna.

Tvrtka MC Ultimaks iz Velike Gorice prijavila je projekt izgradnje hotela Pleso sa 30 smještajnih jedinica ukupno vrijednog 18 milijuna kuna, za koji je dobila bespovratnih 7,6 milijuna kuna i koji će otvoriti 14 novih radnih mjesta.

Nešto malo više od 7,1 milijun kuna iz EU-a dobio je projekt izgradnje dizajn boutique hotela Rivalmare s četiri zvjezdice u Novigradu (Istra), ukupno vrijedan 17,6 milijuna kuna, iz čega stoji novigradska tvrtka Vision.

Projekt adaptacije i povećanja kategorije hotela Sveti Križ u Trogiru lokalne tvrtke Blizina, ukupno vrijedan 15,5 milijuna kuna, dobio je 5,2 milijuna kuna iz EU-a, dok je nešto veći iznos bespovratne EU potpore od 7,4 miljuna kuna odobren projektu rekonstrukcije hotela Vila Rova u Malinskoj na otoku Krku, ukupno vrijednom gotovo 15 milijuna kuna, čiji je nositelj obrt Rova.

Tvrtki Saint Hills iz Zagruda (Dubrovačko-neretvanska županija) iz EU-a je odobreno 5,4 milijuna kuna za projekt izgradnje i opremanja aparthotela Vinaria te razvoja vinskog turizma na Pelješcu, ukupne vrijednosti 10,4 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close