Da se svakodnevno iseljavaju mladi iz Slavonije to više nije vijest. Vijest je kad se netko zbog posla tamo preseli, a upravo na taj korak se odlučilo dvoje mladih koji su karijeru započeli – ni manje ni više – nego u Feričancima, malenom slavonskom mjestu s tek oko dvije tisuće stanovnika. Tamo su došli u vinariju koja je dokazala da vodi računa o mladima što potvrđuje i činjenica da je od početka prošle godine na čelu stručnog tima enologa također mlada i perspektivna Antonija Čeme.
"Za uspjeh su potrebni rad i disciplina, kontinuirana edukacija, osluškivanje trendova, no svega toga ne bi bilo da nemate dobar tim. Imam sreću da u Feravinu radim sa sjajnim timom. Nedavno smo u Feričancima zaposlili i troje mladih tehnologa; jednu djevojku iz okolice Feričanaca i dvoje iz Zagreba što je u ovo vrijeme rijetkost za Slavoniju iz koje se mladi ljudi u potrazi za poslom svakodnevno iseljavaju. ", kaže Luka Vrga, član Uprave Osilovca u čijem je sastavu Feravino.
Kalifornijski učenici
Nakon diplome na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, dvadesetčetverogodišnja Lucija Kužir i dvadesetpetogodišnji Martin Kovačević zaposlili su se u vinariji Feravino kao tehnolozi. Lucija je Zagrepčanka, a Martin Dalmatinac iz Polače. Prva iskustva stjecali su na praksi u Kaliforniji, jednoj od najpoznatijih vinskih regija u svijetu.
"Iznimno sam sretna što mi je pružena prilika raditi u podrumu i vinogradima gdje zapravo sve počinje. Dani su mi u Feričancima ispunjeni. Nakon posla uvijek se nađe vremena za druženje s dragim ljudima koje sam tu upoznala, a Zagreb je udaljen samo dva i pol sata vožnje, pa kad ga se zaželim odem preko vikenda", kaže Lucija Kužir. Martin Kovačević, inače njezin zaručnik, kaže kako je strah zbog selidbe i negativnih vijesti koje se šire o iseljavanju iz Slavonije, vrlo brzo nestao.
Vrga
Nedavno smo u Feričancima zaposlili dvoje kolega iz Zagreba, što je rijetkost za Slavoniju.
Stručni i željni znanja
"Već sam nakon nekoliko prvih radnih dana bio zadovoljan novim poslom. Od vinograda i podruma do prodaje vina dosta je posla, no jako sam zadovoljan radnim uvjetima, a kao mladi tehnolog vidim prostor za napredak. Važno mi je da radim u struci. Na kraju krajeva za to sam se i školovao, a svoj posao iznimno volim. Oduševljen sam i Slavonijom. Tu su ljudi iznimno gostoljubivi, topli i vedri. Sviđa mi se mirnoća kojom zrače i žive, kao i bogatstvo tradicije i običaja", kaže Martin Kovačević.
Mladi, obrazovani, komunikativni, otvoreni i iskreni, perspektivni, stručni i željni novih iskustava i znanja – tako Luciju i Martina opisuju u Feravinu, slavonskoj vinariji koja godišnje proizvede oko 900 tisuća litara vina i izvozi u više od 20 zemalja među kojima su osim zemalja EU i Meksiko, Singapur, a odnedavno i Karibi. Kako kaže Vrga, u prihodima izvoz im sudjeluje s nešto više od 20 posto, što je dobar rezultat s obzirom da na to da im je do prije nekoliko godina udio izvoza iznosio svega tri posto.
Napominje kako planiraju povećati udio izvoza na 40 posto ukupne prodaje. Vinogradi Feravina prostiru se na površini od 165 hektara, a na oko 40 hektara vinograda u fazi je restrukturiranje i nove sadnje. Godišnja proizvodnja iznosi oko 900 tisuća litara pa se time ubrajaju u vinarije srednje veličine. U vinogradima su zasađene dijelom autohtone sorte grožđa koje su ovdje zatečene još od davnina poput graševine, frankovke, zweigelta, međunarodne sorte i crne sorte. Vrga za kraj otkriva kako im je u planu ponudu proširiti sa sauvignonom blanc čime, kaže čelnik Osilovca, prate svjetske trendove u vinarstvu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu