Konkurenti uvode naplate i ograničenja, iz Dubrovnika objasnili da oni imaju sasvim drugačiji pristup

Autor: Ana Roksandić , 17. travanj 2024. u 14:13
Prodaja Dubrovnik Passa započela je 2010. godine pod imenom Dubrovnik Card, a 2022. dobila je sadašnje ime/G. Jelavić/PIXSELL

Dubrovnik se neće povoditi za starim gradom Venecijom za koji je potrebno izdvojiti 5 eura.

Ono o čemu se dugo pričalo konačno će ovih dana u Veneciji zaživjeti i postati pravilo. Turistička prijestolnica sjeverne Italije naplaćivat će taksu od pet eura za ulazak u najstariji dio grada.

Odredba ne vrijedi za sve dane, već one u doba godine kada dolazi najviše turista, a to su proljetni i ljetni vikendi, te međunarodni i nacionalni praznici.

Sveukupno, dakle, trideset dana između travnja i sredine srpnja. Prvi dan naplate ulaska u grad bit će 25. travnja, neradni četvrtak na koji Italija slavi Dan oslobođenja.

830

tisuća ulaznica prodano je prošle godine

Smanjili smo gužve
Sličnu navalu turista u svoju povijesnu jezgru tradicionalno svake godine ima i Dubrovnik. Gradonačelnik Mato Franković kazao nam je da su u gradu prije sedam godina pokrenuli strateški multidisciplinarni projekt Poštujmo Grad i odlučili upravljati turizmom na održiv način kako ne bi postali žrtvom vlastitog uspjeha.

“Za Dubrovnik nije sve u brojevima turista, noćenja, rekordima i novcima nego u upravljanju radi veće kvalitete života građana, zaštite baštine i boljeg doživljaja posjetitelja, te u konačnici veće kvalitete pružene usluge. Dubrovnik nije za zabrane, kazne i slično. Naš najveći alat su informiranje i upravljanje”, kazao je Franković.

Gradonačelnik Dubrovnika napominje kako su kao promotori održivosti postigli opipljive i međunarodno priznate rezultate.

“Smanjili smo gužve u prometu i pješakom prometu, oslobodili javne površine od prekomjerne zauzetosti, a upravljamo i kruzerskim i izletničkom prometom. Postigli smo disperziju posjeta u povijesnu jezgru unutar dana i tjedna, a to je sve lani potvrdila i stručna analiza Sveučilišta u Dubrovniku”, ističe Franković.

Dubrovački gradonačelnik uvjerava kako svakako neće biti naplate ulaska, kakvu mogu doživjeti venecijanski turisti. Već se gradske vlasti služe rješenjima poput Dubrovnik Passa. Jedinstvena je to ulaznica u obliku kartice koja omogućava ulaz u najznačajnije znamenitosti Dubrovnika i Cavtata, a vlasnik kartice može ostvariti i brojne popuste.

‘Nije sve u brojevima’

‘Za Dubrovnik nije sve u brojevima turista, noćenja, rekordima i novcima nego u upravljanju radi veće kvalitete života građana, zaštite baštine i boljeg doživljaja posjetitelja’, kaže gradonačelnik.

Ovisno o dužini boravka moguće je kupiti dnevni, trodnevni ili tjedni Dubrovnik Pass. Osim razgledavanja znamenitosti, kupnjom propusnice gostu je omogućena i vožnja javnim gradskim prijevozom.

Prodaja Dubrovnik Passa započela je 2010. godine pod imenom Dubrovnik Card, a 2022. dobila je sadašnje ime. U zadnja tri mjeseca prodano je 15.257 komada Dubrovnik Passa, a lani 330.173 primjeraka. Najprodavanija je dnevna propusnica od 35 eura za jednodnevni boravak.

Na naš, dubrovački način
Iz Društva prijatelja dubrovačke starine pojašnjavaju nam da se ulaznice za obilazak gradskih zidina mogu kupiti i odvojeno i u sklopu Dubrovnik Passa, no još bilježe veći broj direktno prodanih ulaznica.

“Prošle godine prodano je nešto više od 830.000 ulaznica, a vjerujemo da će i prodaja ulaznica za gradske zidine ovog ljeta biti zadovoljavajuća”, poručuju iz Društva.

“Služimo se Smart City rješenjima poput Dubrovnika Passa, radimo na osmišljavanju nove atraktivne ponude izvan povijesne jezgre i upravljamo najzastupljenijom granom gospodarstva na naš, dubrovački, način”, zaključio je Franković.

Komentirajte prvi

New Report

Close