Na zimu država kreće u prodaju 13 turističkih tvrtki

Autor: Marija Crnjak , 05. studeni 2012. u 22:00
Veljko Ostojić, ministar turizma/PIX

Idućeg bi se tjedna trebala konačno razriješiti i zavrzlama u vezi s privatizacijom ZRC Lipik.

Ove zime Vlada planira privatizirati 13 turističkih tvrtki iz kataloga investicija, a plan privatizacije će Ministarstvo turizma uskoro prezentirati. Za nekoliko se tjedana očekuju i prva tri natječaja: za Kupare, Pinetu kao jednu od lokacija Brijuni rivijere te za greenfield investiciju u Puli, na lokaciji Radio far (Saccorgiana), najavio je ministar turizma Veljko Ostojić u Londonu na turističkom sajmu.

Kupari, za koje je interes pokazao turski Rixos, privatizirat će se po sistemu prava građenja na 99 godina, a vrijednost posla procjenjuje se do 250 milijuna eura; Pineta će se privatizirati po kombiniranom modelu prodaje i prava građenja, isto kao i Radio far, rekao je Ostojić. "Kad su u pitanju ostale tvrtke, sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, sredit ćemo financijsku situaciju te nakon toga definirati prodaju", kaže ministar. Kako se neslužbeno doznaje, neke će tvrtke investitorima ponuditi "u paketu", kao hotelske tvrtke Orebić, Plat i Korčula, a rapski će se Imperijal privatizirati po modelu radničkog dioničarstva.

Idućeg bi se tjedna trebala konačno razriješiti i zavrzlama u vezi s privatizacijom ZRC Lipik, nastala nakon što je Ministarstvo financija na iznenađenje britanskog investitora, tvrtke Petrus Global Development, zatražilo 30 milijuna kuna poreza na dobit zbog otpisa kamata na što su pristali vjerovnici jer investitor planira pokriti dugovanja Lipika. Britanci će stoga predati obvezujuću ponudu u kojoj će biti naveden uvjet da im se otpiše spomenuti porez na dobit nastalu otpisom kamata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odlična taktika – prodavati ono što sam nisi stvorio. To bih i sam znao.

New Report

Close