Maras HOK-u postavio ultimatum?

Autor: Suzana Varošanec , 30. srpanj 2013. u 17:19
Gordan Maras (Photo: Daniel Kasap/PIXSELL)

Daleko od očiju javnosti danas su se sastali predstavnici Ministarstva poduzetništva i rada na čelu s ministrom Gordanom Marasom i Hrvatske obrtničke komore na čelu sa predsjednikom Dragutinom Ranogajcem.

Daleko od očiju javnosti danas su se sastali predstavnici Ministarstva poduzetništva i rada na čelu s ministrom Gordanom Marasom i Hrvatske obrtničke komore na čelu sa predsjednikom Dragutinom Ranogajcem. Novi Zakon o obrtu koji je prošao prvo čitanje u Saboru, a drugo slijedi na jesen, bio je kako doznajemo vruća tema razgovora koji su trajali više sati.

Nakon toga Ranogajec nam je potvrdio da je sastanak održan, no nismo uspjeli doznati je li postignut dogovor iako postoji niz spornih zakonskih rješenja, i za Komoru i obrtnike. Jedno od njih je vezano uz potpuno izjednačavanje odgovornosti obrtnika s pravnim osobama budući da se zbog postojećeg režima više desetaka obrtnika našlo na meti ovršnih postupaka i isto tako bankrota.

U kratkom telefonskom razgovoru u tijeku sjednice Upravnog odbora HOK-a Ranogajec je samo kratko, više u diplomatskom tonu, rekao da su se stajališta Ministarstva i Komore oko prijepornih točki približila, no što se otvorenih pitanja tiče, potvrdio je da neka i dalje postoje. "Ići će zajedničko priopćenje", zaključio je Ranogajec. 

No, upućeni izvori navode da razgovor nije bio nimalo u diplomatskom tonu. Karte su stavljene na stol, kaže izvor, a ministar Maras je obrtnicima rekao sljedeće: "Ili prihvatite moj prijedlog zakona ili je alternativa uvođenje neobvezujućeg članstva."

Pod uvjetom da je to sukus prepričanog razgovora, ministar je stisnuo obrtničku komoru. Ona se sada navodno nalazi u procijepu između zakonskih promjena na način kako ih predlaže Marasovo Ministarstvo – uključujući i ukidanje decentralizirane komorske organizacije, uz izvjesne, navodno sitnije ustupke Komori, ili je alternativa totalna liberalizacija tržišta. To se, pak, tiče same Komore, njezine perspektive i uloge, s obzirom da uključuje potezanje neobvezujućeg plaćanja komorske članarine. Izvori bliski Komori smatraju da se prije radi o svojevrsnom političkom blefu, nego o realnoj prijetnji. Isto tako tvrde da prijetnju financijskog tipa za budžet HOK-u nije realno provesti. Navode da bi se osipanjem članstva u Komori zapravo izgubila poluga za rad s obrtnicima, što bi dodatno u krizi imalo destabilizirajući učinak na poduzetništvo i obrtništvo, a indirektno bi to itekako donijelo i negativni marketing.

No, unatoč neslužbenim informacijama, ostaje glavno pitanje: je li današnji sastanak protekao u ozračju prijetnje velikom "batinom" za Komoru? U tom slučaju pitanje glasi kako će HOK službeno odgovoriti. Činjenica je da bi većina obrtnika, ako to ne mora, izabrala Marasovu opciju, primjerice, da se ne plaća komorski doprinos, ali je pitanje što bi na taj način obrtnici dobili, posebno ako se u formi uvođenja liberalizacije pod okriljem novog zakona Komoru zapravo centralizira po sistemu jedan obrtnik-jedan glas, ali svi podređeni ministru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close