Manje turista na cestama, ali turistički djelatnici optimistični

Autor: Darko Bičak , 16. srpanj 2013. u 09:00
Ne očekuje se podbačaj turističke sezone/Goran Kovačić/PIXSELL

Iako podaci govore o 340 tisuća manje stranih putnika u Hrvatskoj u HTZ-u očekuju dobru godinu.

Činjenica da je u prva dva vikenda u srpnju u Hrvatsku cestama ušlo 340 tisuća stranaca manje nego u istom razdoblju lani, za sada se među turističkim stručnjacima ne smatra zabrinjavajućom.

Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) poručuju da su dosadašnji rezultati turističkog prometa približno jednaki prošlogodišnjima, odnosno da su pozitivni na većini tržišta.Viviana Vukelić, voditeljica Službe za informiranje HTZ-a, kaže da je do relevantnijeg pada turističke potražnje došlo kod manjeg dijela zemalja, poput Španjolske, Italije, Rusije i Ukrajine. U HTZ-u nisu željeli konkretnije komentirati podatke MUP-a. Pojasnili su da će podaci o turističkom prometu za srpanj biti dostupni u prvih 10 dana kolovoza.

"S obzirom na gospodarsko stanje u Europi i druge okolnosti poput razmještaja praznika i lošeg vremena, rezultati predsezone izuzetno nas vesele i bude optimizam za nastavak turističke 2013. Ove godine očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih rezultata. No kako smo tek na polovici turističke 2013., pred nama je još puno posla i izazova, pa stoga sezonu moramo koncentrirano odraditi sezonu do zadnjega dana", kaže Vukelić.U strukovinm udrugama, Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), za sada ne žele komentirati podatke Ministarstva unutrašnjih poslova o smanjenom broju stranih turista. Neslužbeno se može doznati da niti HGK, niti HUP nisu s terena, od svojih članica, primili nikakve alarmantne podatke koji bi upozoravali na propast ovogodišnje sezone.

Nikakve uznemirujuće vijesti nemaju niti u Udruzi hrvatskih putničkih agencija čiji predsjednik Boris Žgomba kaže da za sada nema nekih pokazatelja ozbiljnijeg pobačaja.Katastrofični nisu ni u Ministarstvu turizma iz kojeg poručuju, da oni očekuju iste rezultate kao i lani, uz rast prihoda dva do tri posto. Čak i bivši ministar turizma Damir Bajs, iako kaže da su podaci MUP-a i Hrvatskih autocesta obično precizan pokazatelj trenutnog stanja o broju turista, ne očekuje pobačaj sezone jer u turističkoj industriji vlada optimizam. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

ovu šaku jada koja je smogla snage dokotrljati se do nas konačno nitko ne kontrolira na granici pa konačno i svoju vodu mogu piti iz svojih pvc čaša jer kod nas je sve to duplo skuplje!

Dakle, bankrot ce biti na zimu?

Baš mi je drago zbog Slinića.

nije da je turista manje samo na cestama nego i po plažama i u privatnom smještaju koji cijene nije dizao zadnjih 5 godina. osim toga ogroman broj gostiju koji su došli gotovo ništa ne troše na restorane, kafiće, suvenire, nego se opskrbljuju u “svojim” supermarketima (Lidl, Kaufland i sl.) i onda to nose na plažu, odnosno jedu i piju u sobama i apartmanima tako da ne samo da će broj gostiju biti u minusu nego će i zarada od turizma biti znatno manja osim fiktivno jer će zbog fiskalnih blagajni izgledati da se promet zapravo povećao što je obična statistička neistina

New Report

Close