LNG na Krku jedan od ključnih energetskih projekata u Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. prosinac 2014. u 12:49
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Komentirajući cijene goriva na domaćim benzinskim stanicama, ministar Vrdoljak istaknuo je da postoje alati u zakonu za regulaciju cijena.

LNG terminal na otoku Krku postao je jedan od ključnih energetskih projekata u Europi te ključni dio energetskog koridora sjever-jug, koji bio spojio LNG terminale u Hrvatskoj i Poljskoj i tako osigurao energetsku stabilnost i dugoročnu opskrbu u jugoistočnoj Europi, istaknuto je u petak na okruglom stolu hrvatskih i poljskih energetskih tvrtki u zagrebačkom hotelu Esplanade.

"Koridor sjever-jug postao je jedan od prioriteta Europske unije. Nužno je da u budućnosti povežemo sjever Europe s jugom, počevši od Poljske, a završavajući u Hrvatskoj. Zato su poljska i hrvatska politika usklađene", izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na okruglom stolu na kojem su hrvatske i poljske tvrtke predstavile svoje energetske projekte iz LNG sektora te razgovarale o mogućnostima zajedničke suradnje.

Po riječima Vrdoljaka, suradnja Poljske i Hrvatske postaje presudna i to ne samo za dvije zemlje nego za cijelu jugoistočnu Europu, kojoj će biti osigurana dugoročna isporuke energenata. Dodao je da Poljska i Hrvatska imaju puno toga zajedničkog i slične politike planiranja energetskih projekata za veću sigurnost i stabilnost.

"Do 2020. godine trebali bi biti dovršeni svi infrastrukturni projekti. Hrvatska će postati energetsko čvorište ovog dijela Europe s tri ključna projekta – LNG-om na Krku, jadransko-jonskim plinovodom i vlastitom proizvodnjom", zaključio je Vrdoljak, te napomenuo da je procijenjena vrijednost LNG-a na Krku 600 milijuna eura, a uz plinovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu eura.

Poljski ministar državne riznice Wlodzimierz Karpinski istaknuo je da Europska komisija tretira taj projekt kao jedan od najvažnijih strateških projekata pa da se može očekivati financijska potpora EU-a, koju će Hrvatska i Poljska snažno zahtjevati.

"Poljska planira uložiti u projekte u energetskom sektoru 30 milijardi dolara do 2020. Želimo otkriti mogućnosti suradnje između hrvatskih i poljskih energetskih kompanija. Važno je da imamo iste prioritete, isti okvir i ciljeve te da obje vlade tretiraju te projekte kao prioritetne. Tako se materijalizira europska energetska politika", izjavio je poljski ministar.

Komentirajući cijene goriva na domaćim benzinskim stanicama koje ne prate pad cijena sirove nafte, ministar Vrdoljak istaknuo je da postoje alati u zakonu za regulaciju cijena.

"Kada smo na to upozorili, kompanije u maloprodaji počele su snižavati cijene. Pokazali smo im da ne mogu povisivati marže za 70 do 80 posto i da imamo alate u zakonu da ih reguliramo. I dalje ih kontroliramo i pratimo i ako bude potrebno ćemo reagirati", kazao je.

Najavio je također pokretanje aplikacije na kojoj će građani moći pratiti cijene goriva na svim benzinskim stanicama u zemlji i na taj si način olakšati potragu za najpovoljnijom cijenom goriva.

Komentirajte prvi

New Report

Close