Konačno na vidiku primirje države i Orco grupe oko Sunčanog Hvara

Autor: Marija Brnić , 10. rujan 2014. u 10:08
Predsjednica Uprave G. Tomičić radi i na novom planu restrukturiranja/Borna Filić/PIXSELL

U četvrtak je zakazano prvo ročište vjerovnika za utvrđivanje tražbina, a uprava je zatražila prolongat za dodatnih 90 dana.

Predstavnik države na redovnoj glavnoj skupštini dioničara Sunčanog Hvara Robert Pende, pomoćnik ministra turizma, jučer nije podržao prijedlog uprave da se 175,6 milijuna kuna lanjskog gubitka pokrije iz dobiti u narednim godinama i pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, a glasovao je i protiv davanja razrješnice upravi za prošlu godinu.

No, negativan glas države o ovim točkama ne znači i da su ostali napeti odnosi s glavnim dioničarima hvarskog hoteljera, Orco Grupom i Prime Tourist Resorsom, kojemu je Orco nedavno prodao 24,9 posto svojih dionica u SH-u. Dapače, kako nam je potvrdio sam Pende, u međuvremenu je uspostavljena komunikacija glavnih dioničara, a upravo se danas u Ministarstvu turizma nastavljaju pregovori s predstavnicima Orca o daljnjim odnosima u SH-u i novim planom restrukturiranja tvrtke kroz predstečaj. 

Ukupni prihodi
"Želimo vidjeti program restrukturiranja koji jamči održivost poslovanja tvrtke. Postojećim, javno objavljenim programom nismo bili zadovoljni, a ako se usuglasimo, na izvanrednoj ćemo skupštini dati glas za ovo rješenje o pokriću gubitaka, no na neviđeno ne", kaže Pende, dodajući da odstupanja nema u pogledu razrješnice, jer država ima princip da ih ne daje upravama koje su tvrtku uvele u postupak predstečajne nagodbe, premda i sam priznaje da aktualna uprava SH-a nije isključivi krivac za 175 milijuna kuna gubitaka. Predstavnik države je, pak, podržao financijsko izviješće uprave za 2013., drugu godinu u kojoj po riječima predsjednice Uprave Gordane Tomičić, tvrtka posluje s operativnom profitabilnosti na razini internacionalnih standarda hoteljerske industrije. Rasli su, ističe G. Tomičić, ukupni prihodi za 10,6 posto, na 141 milijuna kuna, ostvaren je i 13-postotni rast operativne profitabilnosti, te neto operativni rezultat u iznosu od 37 milijuna kuna i rast od 19 posto. U 2014. rezultati su, tvrdi, čak i bolji, a na razini godine očekuje se rast prihoda između 6 i 8 posto.

Rekordni gubitak
Ipak, visoka profitabilnost koju se bilježi u poslovanju ne može pokriti troškove prezadužene tvrtke, čiji je iskazani rekordni gubitak po pojašnjenju G. Tomičić, rezultat čišćenja bilance. SH je, zaključuje predsjednica Uprave, operativno konsolidirana tvrtka, a slijedi joj rješavanje odnosa s vjerovnicima, koji su ujedno i najveći dioničari SH-a. U četvrtak je zakazano prvo ročište vjerovnika za utvrđivanje tražbina, a uprava je zatražila prolongat za dodatnih 90 dana. U tom vremenu se očekuje i da će se i vjerovnici približiti oko daljnjeg plana spašavanja SH-a.

Kadroviranje

Vitekovi ljudi u NO-u

Dosadašnji predsjednik i član nadzornog odbora SH-a Jean Francois Ott i Nicolas Tomassini trebali su na skupštini biti opozvani, ali su prije nekoliko dana sami podnijeli ostavke na ove dužnosti, pa je skupština samo izabrala Pavela Menšika i Martina Matulu za nove članove NO-a. Obojica inače dolaze iz grupacije CPI Property, tvrtke Radovana Viteka, koji je i vlasnički preuzeo Orco Grupu. Menšik je direktor investicija, a posljednjih deset godina bio je zaposlenik Orca, zadužen za projektno financiranje. Matula je u CPI-u glavni savjetnik, a prethodno je također karijeru gradio u Orcu, kao pravnik u središnjici tvrtke u Parizu, a u fokusu su mu bili financijsko restrukturiranje, stečajevi i predstečajevi.

Komentirajte prvi

New Report

Close